Nå bulkes det for over 60 millioner kroner

veier

Dagene før jul kalles ikke store bulkedager uten grunn. Hvert eneste år er de siste to dagene før lille julaften blant de verste ulykkesdagene i trafikken. Hundretusenvis av nordmenn som stresser med å rekke de siste julegaveinnkjøpene er trolig hovedårsaken.

I fjor var det 3816 trafikkulykker disse to dagene, til en estimert kostnad av 72 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge. Det kollideres og bulkes hele dagen, men ettermiddagen er verst.

– Vi forventer de største bulkedagene før jul i helga. I tillegg er det meldt nullføre mange steder, noe som kan bety glatte veiforhold. Det er fra klokken 12 og utover ettermiddagen de aller fleste trafikkulykkene pleier å inntreffe, på det meste flere hundre i timen. Helga vil preges av påkjørsler på parkerte biler, ryggeulykker samt eneulykker hvor kun én bil har blitt skadd, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

La kvinnene overta rattet
Ser man på ulykkesstatistikken er det menn i alderen 36 til 50 år som dominerer ulykkesstatistikken. Deretter følger menn 50-64 foran menn over 65 år.

– Kan man velge er det en stor fordel om kvinnen overtar rattet. Mannlige bilførere er representert i nær dobbelt så mange trafikkulykker disse dagene som kvinner. Jeg tror kvinnelige sjåfører er mindre hard på gassen, kjører mykere og er mer påpasselig med å lese trafikken riktig. De høye ulykkestallene disse dagene skyldes stress, spesielt på veiene til og fra parkeringsanlegg ved overfylte kjøpesentre, sier han.

Les også:  Nesten 1 av 3 ligger søvnløse på grunn av økonomien

Unngå bulk i julegave
Tryg Forsikring anbefaler å få handleturen unnagjort før kl. 12. All statistikk viser at sjansen da er minst for kø og sammenstøt.

– Det er ingen som ønsker seg en bulk i julegave, da kan det fort bli en trasig jul. Vi oppfordrer alle til å ta det med ro bak rattet, kjøre mykt og helst rygge inn når de parkerer. Da har du best oversikt når du skal ut. Det skjer utrolig mange bulkeulykker i forbindelse med parkering, og også små ulykker kan koste titusener av kroner å utbedre på verksted, sier han.

Les også:  Oppgraderer Steigentunnelen

Skal du ut og kjøre i helgen anbefaler Tryg å:

  • Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet.
  • Parker bilen langt fra inngangspartiet der de fleste ikke vil parkere. Da er sjansen for sammenstøt minst.
  • Rygg inn når du parkerer. Da har du oversikt over trafikkbildet når du skal ut. Mange uhell og ulykker skjer idet man rygger ut fra en parkeringsplass.
  • Blir du påkjørt, sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.
  • Ta mobilbilde av bilen og skaden ved en ulykke, så har du bedre dokumentasjon.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.