Matprisene fortsetter å falle frem mot jul

matbutikk

Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer går ned hele 3,6 prosent i november, sammenlignet med samme måned i fjor. Avgiftsendringer har trukket ned årsveksten med 2,1 prosentpoeng.

Dermed fortsetter prisfallet på mat og drikke, etter en nedgang på 4,0 prosent forrige måned. Tøff konkurranse i dagligvaremarkedet og reduserte avgifter på mineralvann har bidratt til prisfallet.  

– Forbrukerne fortsetter å nyte godt av sterk konkurranse i dagligvaremarkedet. Med fortsatt høye strømpriser og når jula rykker stadig nærmere, er dette viktig for husholdningene. Mat og drikke utgjør mer enn 4 av 10 kroner brukt på julehandel, sier Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Les også:  Spar penger: Dette kan du gjøre med middagsrestene

Virke anslår at det vil det bli handlet dagligvarer for litt over 27,6 milliarder kroner i dagligvarebutikker, kiosker, kjøtt- og fiskeforretninger, frukt- og grøntforretninger, godtebutikker, helsekostbutikker, vinmonopolutsalg (inkl. taxfreeutsalg) og på bensinstasjoner i desember. Dette er 7,0 prosent mindre enn i desember i fjor, men rundt 12 prosent mer enn i desember for to år siden.

– Dagligvarebransjen kan nå vente seg en sterk desemberhandel. Med nye smittevernrestriksjoner vil grensehandelen bli lavere enn det så ut til for noen uker siden, da den var på vei opp på nivået fra før pandemien, sier Hammerstad.

Les også:  Valentines day: Nå kan du få hjerte-pizza hos Olivia i Bodø

Denne type butikker tar hånd om 42,4 prosent av det vi legger igjen i detaljhandelen i desember i år. Per innbygger vil det bli handlet matvarer, drikkevarer og andre dagligvarer for 5 120 kroner i desember. Beløpet husholdningene bruker i dagligvarebutikker, vinmonopolutsalg og andre spesialbutikker er 405 kroner lavere i desember i år enn i desember i fjor.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.