Lille julaften stenger russerne mijøversting som har forurenset i nord

nornickel

På selveste lille julaften sender Russland en miljøgave til Norge. Smelteverket som har pøst svovelskyer inn over grensa til Finnmark skal stenges lover Nornickel, ifølge NRK.

I 30 år har smelteverket forurenset luften i nord, men 23. desember er det altså endelig slutt.

– Da vil utslippene stoppe, og vi forventer en betydelig forbedring av miljøsituasjonen. Det skriver kommunikasjonsansvarlig for Nornickel, Tatjana Jegorova, i en e-post til NRK.

På 80-tallet slapp anlegget ut rundt 400.000 tonn svoveldioksid i året, de siste årene har de årlige utslippene vært nede i rundt 80.000 tonn. Dette er fem ganger så mye som Norges samlede utslipp, ifølge Norsk institutt for luftforskning (Nilu).

Les også:  Bodømann pågrepet i stor narkosak

– Dette vil være den største reduksjonen av svoveldioksidutslipp i Nord-Europa på mange, mange tiår. Det er veldig bra. Ikke bare for naturen på Kolahalvøya i Russland, men også for natur og mennesker i grenseområdene i Finnmark, mener Thomas Nilsen som er redaktør i Barents Observer.

Den russiske gruvegiganten Nornickel skal investere over 1,16 milliarder dollar i å utarbeide et omfattende, femårig oppgraderingsprogram for kobberraffineringskapasitet. Produksjonsstedet ligger omtrent 250 kilometer fra grensen til Finland og 300 kilometer fra grensen til Norge.

Les også:  Italia stopper 5G grunnet strålefare

– Å legge ned og oppgradere utdaterte produksjonsanlegg samtidig som det bygges nye anlegg er viktig både for selskapets effektivitet og bærekraftige utvikling. Programmet legger stor vekt på miljøet. Ved å oppgradere kobberraffineringsanlegg i Monchegorsk, vil vi styrke posisjonene til avdelingen på Kola og Nornickel som helhet innen kobberproduksjon. Dette vil også være en løsning for å dempe luftutslipp generert av metallurgisk aktivitet. Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig dette prosjektet er, sier Evgeny Borzenko, VP og sjef for Nornickels Kola-divisjon.

Les også:  11 millioner til forskning på overgrepsutsatte

I løpet av de siste årene har Nornickel satset mer på miljøet. Hovedfokuset for selskapets miljøpolitikk innebærer gradvis reduksjon av utslipp av luftforurensende stoffer og utslipp i avløpsvann.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.