Digital jul: Derfor ligger mye fra Bosch under juletreet i år

bosch

Under juletreet vil det igjen i år ligge julegaver som sender ut pipelyder, summende lyder og radiobølger: ifølge Bitkom vil ca. 70 % av tyskerne gi digitale gaver. Det kan være en smartklokke, en spillkonsoll eller selvfølgelig en mobiltelefon.

Det betyr også at Bosch vil ligge under juletreet mange steder, selv om det er kun noen få som vet det. Det er nemlig minst en MEMS-sensor fra Bosch i mer enn halvparten av verdens smarttelefoner og i gjennomsnitt fem i hver ny bil.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Og det er millioner flere i droner, spillkonsoller, fitnessarmbånd og robotstøvsugere. Bosch har siden 1995 laget mer enn ti milliarder av disse minisensorene på sin chipfabrikk i Reutlingen, 40 km syd for Stuttgart.

– MEMS-sensorer er byggeklossene til den forbundne verden. De gir hverdagsgjenstander deres egen intelligens og forbinder dem med internettet, sier Jens Fabrowsky fra divisjonen Automotive Electronics hos Robert Bosch GmbH.

Med det økende antallet av forbundne enheter forventer Gartner at tallet på verdensbasis vil komme opp på 20 milliarder i 2020 – MEMS-sensorer vil helt sikkert bli superhelter i chipformat som vi ikke kan leve uten.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

Ti milliarder sanseorganer
Mindre enn et knappenålshode, rektangulær eller kvadratisk og mellom 1 og 4 mm høy – disse komponentene er ikke lette å få øye på. Men selv om MEMS-sensorer er uanselige ved første øyekast er de stjernene og ekspertene på mange områder i den forbundne verden.

MEMS-sensorer måler verden og lærer elektroniske systemer å se, føle og lukte. De gjør en enkel mobiltelefon til en smarttelefon som tar skarpe bilder og navigerer på veien og over flere etasjer i bygninger, sier Fabrowsky. Takket være MEMS-sensorer glir droner rolig gjennom luften og kan styres nøye – også når det blåser. Installert i fitnessarmbånd og smartklokke teller de skritt, trappetrinn og kalorier.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.