LESERINNLEGG: Regjeringen leverer ikke – FrP advarte

frp

For kort tid siden ble det kjent at Husbanken er tom for penger og at kommuner får avslag på søknader om sykehjemstilskudd. Det er selvfølgelig veldig synd, men dessverre ikke overraskende. Det er fristende å si: «Hva var det vi sa?»

Av: Bård Hoksrud og Morten Wold, Stortingsrepresentanter for FrP.

FrP advarte mot dette allerede da regjeringens budsjettforslag ble lagt frem 6. oktober i fjor. Da foreslo Ap/Sp-regjeringen å fjerne hele investeringstilskuddet til nye sykehjemsplasser. 

Investeringstilskuddet er en pott med penger som Husbanken kan dele ut til kommuner som vil bygge sykehjem eller flere heldøgns omsorgsplasser, etter søknad.

Tilskuddet er veldig viktig for kommuner som alene ikke har økonomiske muskler nok til å kunne sette i gang store investeringsprosjekter. Det er helt avgjørende med solide statlige tilskudd for at vi skal kunne bygge nok plasser for fremtiden.

Les også:  Buitink ny leder i Nordland SV

Etter at regjeringen forhandlet med SV om budsjettet, kom det på plass stusselige 95 millioner, som skulle gi 500 nye plasser. Fasiten er at det i år bare ble gitt tilskudd til 337 nye plasser – før potten var tom.

Fremskrittspartiet foreslo én milliard kromer ekstra til bygging av nye sykehjemsplasser og omsorgsboliger i vårt budsjett for 2023. Det ville betydd tilskudd til over 2000 nye plasser, slik at man kunne bygget og gitt tilskudd gjennom hele året.

Da FrP satt i regjering ble det i snitt gitt tilskudd til å bygge 2200 nye plasser i året. Så fort vi gikk ut av regjering, ble potten redusert år for år. Det siste året med Høyre, Venstre og KrF i regjering, ble det gitt tilskudd til ca. 500 plasser, et nivå som ble videreført av den nye regjeringen. Sannheten er at FrP er det eneste partiet som faktisk har prioritert å bygge sykehjemsplasser.

Les også:  Biskopene kritisk til å utvide grensen for selvbestemt abort

Samtidig som vi de siste ukene har sett hvor store utfordringer vi har i eldreomsorgen, bruker regjeringen de eldre som salderingspost. Det som nå brukes på sykehjemsplasser, er bare en brøkdel av hva det var da FrP styrte landet. 

Det er ikke annet enn en skandale at investeringstilskuddet for hele 2023 var brukt opp allerede 31. januar. I tillegg er søknadene som er innvilget i år, søknader som ble sendt inn i fjor, men som det heller ikke da var nok penger til. Det vil si at det i praksis ikke gis tilskudd til noen nye søknader i år.

Det betyr også at tilskuddet for 2022 var alt for lite i forhold til hva som er behovet i kommunene. Likevel valgte regjeringen å kutte tilskuddet betydelig.

Les også:  Ønsker fortgang i konsesjonssak i Bodø

Men vi burde egentlig ikke være overrasket. Dette er konsekvensen av Arbeiderpartiets eldrepolitikk. Mens staten renner over av merinntekter fra strøm og drivstoff, lukker helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol lommeboken for de eldre kun en måned ut i det nye året.

Nå er det på tide at Kjerkol slutter å skylde på kommunene for den elendige eldrepolitikken som føres, og at hun heller begynner å skylde på seg selv. Hvordan i all verden skal kommunene bygge sykehjemsplasser uten å få nødvendige tilskudd fra staten til formålet?
 

Det er uakseptabelt at det nå blir full bråbrems i utbyggingen av nye plasser, og at det er minst 11 måneder til neste gang kommunene kan søke med håp om å få tilskudd til å bygge ut flere sårt tiltrengte plasser.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.