Kvinnepioner Berit Ås har i en alder av 94 år utgitt diktbok

Dagrunn Grønbech

Foregangskvinnen, fredsforkjemperen og politikeren Berit Ås fra Asker har skrevet dikt siden hun lærte å skrive. Selv om hun som kvinneforsker er mest kjent for de fem hersketeknikkene som kan benyttes for å hindre kvinner fra lederroller i næringsliv og i politikken, har hun benyttet dikt, rim og vers for å nå fram med sine politiske budskap om usynliggjøring og kvinneundertrykkelse.

Som utdannet sosialpsykolog har Berit Ås, benyttet symbolske uttrykk som verktøy for å avsløre en skjult kvinneundertrykkelse i forhold til maktmisbruk, krig og vold som rammer alle kvinner, uansett nasjonalitet. Berit Ås var den første kvinne som ledet et politisk parti, Sosialistisk Venstreparti, i Norge.

Les også:  Dramaserien «Fling» kommer på TV 2 Play

Hun grunnla Kvinneuniversitetet på Løten i begynnelsen av 1980-årene og senere Kvinneuniversitetet i Norden i 2011. Høsten 2020 mottok hun den alternative fredsprisen, Folkets fredspris, fra Sverige.

Berit Ås fyller 95 år våren 2023, med et fortsatt politisk engasjement. I diktboka finnes et utvalg av hennes dikt gjennom et langt liv, knyttet sammen av historier fra hennes livsløp. Boka gir innsyn i opplevelser fra barndommen i Fredrikstad i en heim med foreldre som var lærere. I studietiden var hun tidlig opptatt av politikk og forskning for å forbedre kvinners situasjon i familie og samfunn, både på nasjonalt og internasjonalt nivå. Mellomtekstene i boka er ført i pennen av samfunnsviter Dagrunn Grønbech, som en mangeårig venn og samarbeidspartner ved Kvinneuniversitetet i Norden.

Les også:  NRK Radio markerer kvinnedagen med musikk

Diktene og historiene gir både interessante, rørende, underholdende og utfyllende innhold til en av de mest markante og betydningsfulle kvinneforkjempere vi har i Norge.

Boka er støttet av Asker kommune og Kvinneuniversitetet i Norden. En storstilt boklansering med seminar ved biblioteket i Asker før jul 2022, ble arrangert med støtte av Fritt Ord. 

Lyrikkforlaget har laget en delikat bok illustrert med fargerike bilder, og som rakk å komme på boklista for lyrikk i desember 2022.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.