ANNONSE: 6 magiske steder i Danmark

ferie

Du tror kanskje du kjenner Danmark ut og inn, men jeg er helt sikker på at du ikke kjenner alle disse flotte danske stedene.

De fleste nordmenn er av den oppfatningen at Danmark bare er et lite og flatt land med kjedelig natur, men der tar vi feil. Danmark er særdeles variert, noe du kan lese mer om her.

Møns Klint, Møn
Møns Klint er 7 kilometer lang og opptil 128 meter høy. Det er et imponerende syn, spesielt hvis man kan oppleve Møns Klint fra vannet. Det er Danmarks høyeste klint og den strekker seg fra Møns Fyr i sør til Liselund Slotspark i nord. På den nordlige siden av Østmøn går det en sti til foten av klinten ved Lilleklint. Lengre mot sør går det en sti ved Jydeleje Fald og Store Taler, og ved Store Klint og den sentrale parkeringsplassen nær Dronningestolen. Man kan også følge stier mot Gråryg og til Møns Fyr på øyas sørøstlige hjørne.

Hvis man besøker området, så skal man huske på å være forsiktig og følge de advarselsskiltene som står rundt omkring. Danmark har nemlig ikke bare hyggelig natur – den er også storslått, og kan potensielt bli farlig.

Les også:  Smarte råd til katteeiere i ferien

Silkeborg Skovene med de berømte Silkeborgsjøene
De fantastisk flotte Silkeborgskogene byr på hele 224 km2 sammenhengende skog og skogplanter, og er Danmarks største skogsområde. Det er her man finner de ”smukke” og berømte Silkeborgsjøene. Her kan du seile rundt i vakre elvebåter og nyte utsikten fra vannet.

Det største og helt ubrutte skogsområde ligger ved Hjøllund, Salten Å og Salten Langsø.

Vadehavet, Sønder/Vest-Jylland
I Vadehavet er det sel. Det er et helt utrolig landskap og en del av Nordsjøen. Området strekker seg hele veien fra Ho Bugt ved Esbjerg ned til den hollandske byen Den Helder. Hvis du besøker området må du spesielt være oppmerksom på én ting – nemlig tidevannet.

Du kan besøke småøyene langs kysten, men du skal altså være oppmerksom på når tidevannet kommer inn, for plutselig kommer du deg ikke inn til fastlandet igjen. Det beste er å benytte seg av bussene som går fram og tilbake. Det er ikke busser slik som vi kjenner dem hjemme, men vogner med passasjerer som trekkes av traktorer. Opplevelsen er fantastisk og man ”kjører i havet”.

Les også:  ANNONSE: Hvordan søke om kredittkort?

Strendene på øyene er noen av de aller bredeste i verden, og det er en helt særlig opplevelse å se solen gå ned i Vesterhavet om kvelden. Det er mange muligheter for overnattinger, og det er et av de mest populære områdene å leie et feriehus i Danmark. Vadehavet står på UNESCOs verdensarvliste.

Granittbruddet ”Opalsjøen”, Bornholm
Bornholms unike natur og kjennemerker som Hammershus, de hvite strendene og de idylliske husene, er noe mange av oss kjenner. Men Bornholm viser sin sanne natur i sine omdannede granittbrudd. Det er noen helt utrolig flotte områder å vandre i og vannet i sjøen er nesten turkis.

Når du går rundt i dette området forstår du virkelig hvorfor Bornholm blir omtalt som Østersjøens perle!

De Fynske Alper, Svanninge Bakker, Fyn
Alper i Danmark? Det høres kanskje litt merkelig ut, og en gang sa man det bare for moro skyld. Navnet har dog bitt seg fast og området her ved Svanninge og Faaborg passer beskrivelsen – her er det nemlig helt utrolig flott og vakkert. Området kalles også Svanninge Bakker og Svaninge Bjerge, og ligger rett ved den nydelige byen og havnen Faaborg.

Les også:  ANNONSE: Energieffektive vinduer for nord-norske hjem

Det kuperte terrenget gjør at området viser seg fra sin aller flotteste side om morgenen. I de små dalene i terrenget danner det seg nemlig store skyer av morgendis som brytes i fine farger av morgensolen. Her er det vakkert uansett hvilken årstid du velger å besøke området på.

Skagen/Grenen, Vendsyssel
Vi befinner oss helt på tuppen av Danmark. Her finnes et av verdens mest unike naturfenomener: To hav som møtes i en knivskarp linje. Du kan bokstavelig talt ha en fot i Skagerrak og en fot i Kattegat, men husk at du aldri må bade her.

Understrømmene som oppstår når to hav møtes er alt for kraftige og du kan fort bli sugd ned. Så bli heller på stranden og vass i ankelhøyde – det er nemlig helt trygt.

Grenen er fredet og vokser faktisk med 10 meter i året. Danmark vokser seg altså nærmere og nærmere oss!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.