KS fornøyd med lakseskatten: – Mer inntekt til havbrukskommuner

ks

KS er fornøyd med at regjeringen har fulgt opp hovedelementene i høringsinnspillet i det reviderte forslaget til beskatningen av havbruksnæringen.

– Vi er positive til skatt på bruk av naturressurser, og er særlig fornøyd med at havbrukskommunene nå får en større økning i inntektene enn det som opprinnelig ble foreslått i høringsforslaget, sier direktør for samfunn, velferd og demokrati i KS, Helge Eide.

Regjeringens reviderte forslag går blant annet ut på å heve produksjonsavgiften til 90 øre per kilo og at kommunesektorens andel av auksjonsinntektene mv. økes fra 40 til 55. Samlet innebærer det at vertskommunens inntekter øker.

Les også:  LESERINNLEGG: Norsk bistand gir ikke verdens fattige økt velstand

KS har vært opptatt av at de nye inntektene som tilføres kommunesektoren må gi en reell økning til vertskommunene og sektorens reelle frie inntekter, og ikke bare erstatte øvrige skatteinntekter og rammetilskudd.

 Som tidligere skal en ekstrabevilgning tilpasses slik at den sammen med inntektene fra produksjonsavgiften, som er fradragsberettiget i grunnrenteskatten, gir kommunesektoren halvparten av grunnrenteskatten. Dette møter hovedpunktene i KS’ høringssvar om at en større andel av inntektene må tilfalle kommunesektoren, og at havbrukskommunene måtte få mer.

Les også:  Rentekutt: Rekordtrafikk for Landkreditt Bank

I det reviderte forslaget fjernes naturressursskatten på havbruk helt.

– Det betyr at det ikke blir noen direkte inntektsutjevning av deler av kommunenes havbruksinntekter, det mener vi er en svakhet ved forslaget, sier Eide.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.