Kan du vinterdekkreglene for lastebil?

natt tog

Reglene for vinterdekk på tunge kjøretøy endrer seg stadig. Kan du dagens regelverk? Dekkreglene for tunge kjøretøy er også forskjellig fra land til land, men i Norge er det følgende regler som gjelder: 

Kjøretøy som er over 3,5 tonn, må bruke vinterdekk fra 15. november til 31. mars. Mer nøyaktig vil det si dekk med 3PMSF-merking på drivaksler og front/styreaksel, og M+S eller 3PMSF på de andre hjulene. 

Les også:  7 tips for et vinterklart hus

Mønsterdybden må være på minst fem millimeter gjennom vintersesongen, noe som vil si mellom 1. november og den første mandagen etter påske i Sør-Norge og mellom 16. oktober og 30. april i Nord-Norge. 

Det er også pålagt at kjøretøy over 3,5 tonn har med kjettinger, som kan brukes når det er tillatt med piggdekk. Kjøretøy over 3,5 tonn må ha med tre kjettinger, mens for et vogntog må man ha med sju kjettinger. Pigger er naturlig nok kun tillatt på vinterdekk, og piggdekk kan brukes på de samme datoene som når det er pålagt med 5 millimeter mønsterdybde. 

Les også:  Nordland: Halvparten kjører halvveis i blinde!

Hvis man bruker både piggfrie vinterdekk og piggdekk, må piggdekkene være på samme aksel. Om man har tvillinghjul holder det med pigger i det ene dekket. 

– Vi har argumentert for dekk spesielt utviklet for vinterforhold i mange år. Vi vet hvor ekstremt viktig det er med gode dekk på alle kjøretøy, og har dessverre ikke vært overrasket over alle ulykkene som skjer med de kjøretøyene som ikke har gode nok dekk. Med dagens krav er det tryggere å ferdes på norske veier på vinterstid, sier Erik Lillefoss, produktsjef for lastebildekk i Continental Dekk Norge.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.