I helgen kan store snøskred løsne av seg selv i Nordland

snøskred

Et nytt lavtrykk treffer Nordland lørdag. Helgeland og Svartisen vil få kraftig vind og store nedbørsmengder som fører til at store skred kan løsne av seg selv.

Også i Sør-Norge er det fare for at store skred løsner av seg selv gjennom helgen. 

– Det vil være ustabile forhold i fjellet i helgen. Både i Nordland og i Sør-Norge. Hard vind og mye nedbør som snø i høyden gir stor oppsamling av fokksnø i leområder. Disse fokksnøflakene kan løsne av seg selv, og noen steder føre til store skred som kan nå langt, sier vaktleder i NVE Jørgen Kvalberg 

Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

NVE oppfordrer kommuner og beredskapsaktører til å forberede seg og vurdere behovet for tiltak. Dette gjelder særlig i områdene hvor det er varslet faregrad 4 – rødt nivå.

Kraftig vind opp i liten storm styrke kombinert med nedbør betyr at det ikke er gode forhold for å dra ut på tur i fjellet gjennom helgen. Hvis en likevel har tenkt seg ut er rådet fra snøskredvarslingen å holde god avstand til skredterreng: 

Les også:  Varsler kontroll av vinterfiske i Nordland

– Hvis du har tenkt deg ut på tur bør du holde god avstand til skredterreng. I fjellet har det mange steder kommet betydelig med snø sist uke, som fører til at skred som løsner kan bli store og nå langt, sier Kvalberg.  

Kvalberg oppfordrer videre til å dele observasjoner av ferske skred og snøforholdene på Varsom-appen. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.