Frykter dyr strøm kan gi mange frostskader

hytte vinter ferie

Ekstremkulda er her, og strømprisen fyker i været. – Vi frykter at dyr strøm vil bidra til flere frostskader, særlig i fritidsboliger. Mange slår av varme i enkeltrom for å spare penger, men frostskader grunnet manglende oppvarming kan gi avkortning på erstatningen, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Forsikringsselskapet frykter mest iskalde minusgrader i Oslo og sentrale deler av Østlandet.

– Selv med strømstøtte er det mange som vil oppleve prisen som for høy, og forsøker å spare penger ved å ikke ha varme på i alle rom. Oslo er spesielt utsatt med mange gamle og lite isolerte bygårder med gamle vann- og avløpsrør, gjerne uisolerte. Med ekstremkulde utendørs skal det lite til før stillestående vann i uisolerte rør fryser til is. Dette gjelder spesielt for rør som ligger i uoppvarmede områder som kjellere, krypkjellere, loft eller ytre vegger, sier han.

Les også:  22. februar er andelslandbrukets dag!

Kuldesjokket er forventet å vare over helgen, men Tryg advarer mot å dra på helgetur uten å ta forholdsregler i hjemmet. Har du forsikring stilles det nemlig krav til at boliger skal være tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader.

– Drar du bort, om så bare for en natt, bør du stenge hovedstoppekranen og tømme vannrørene for vann. Så kaldt som det er nå gjelder det å forebygge frostskader. For hytteeiere, hvor de fleste ikke får strømstøtte, er det et absolutt krav at vannet skal være avstengt når hytta står ubebodd. Ved langvarig frost og kulde er det kun jevn varme som kan forhindre at stillestående vann i rør fryser til. Vi anbefaler minimum 10 grader i rom med tilstøtende vannrør, sier Brandeggen.

Les også:  NetOnNet: Tilbyr 10 års garanti på TVer!

Slik kan du forebygge frostskader innendørs:

  • Steng hovedkranen før du reiser bort. Husk å åpne en kran for å slippe ut vann i rør.
  • Lukk alle vinduer og ventiler i rom med vannrør.
  • Hold jevn temperatur, helst over 10 grader i oppholdsrom og rom med vannrør.
  • Frostvæske i vannlåser kan hindre frostsprengning og fordampning (tomme vannlåser kan føre til at lukt fra avløpsrør siver inn i huset).
Les også:  Frykter for trafikksikkerheten etter snørik vinter

Slik tiner du frosne rør:

  • Hvis du ikke allerede har stengt hovedkranen – gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.
  • Varm opp rommet.
  • Når du har lokalisert det frosne røret, blås gjerne på det med hårføner eller varmluftpistol, men under kontinuerlig tilsyn.
  • Bruk av åpen varme som skibrenner og primus er farlig og forbudt.
  • Etter opptining åpnes hovedkranen forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.