Hunde- og katteeiere: Pass på i kulda!

katt jul

Vinterkulda biter seg fast over landet og med de lave temperaturene er det viktig å holde et ekstra øye med hundene og kattene våre. De kan nemlig få frostskader som kan gi store smerter og varige mén. Hver vinter får forsikringsselskapet Agria inn flere skademeldinger om frostskader.

Toleranse for kulde varierer blant annet med hvor tykk pels hunden eller katten har, alder og generell helsetilstand.

Kroppsdeler som ører, haletipp, poter og tær er det som oftest rammes av frostskader, men også pungen til hannhunder er i faresonen når det er kaldt ute. 

Les også:  Frykter for trafikksikkerheten etter snørik vinter

– Ved alvorlig forfrysning kan den forfrosne huden dø, og det kan utvikles koldbrann. Koldbrann kan være svært alvorlig og det døde vevet kan falle av eller måtte amputeres, sier veterinær Sara Solheim.

Tegn på at hunden eller katten er nedkjølt kan være:

  • Skjelver
  • Stiv i bevegelsene
  • Krøller seg sammen
  • Vil helst ikke bevege seg
  • Slapp

Typiske symptomer på frostskade kan være et område med:

  • Endret farge på huden (hvit, rød, blå eller sort)
  • Hard hud
  • Blemmer
  • Sår

– Det kan være vanskelig å se tegnene på frostskade i huden til hunder og katter på grunn av pelsen, sier Solheim.

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

Det viktigste er å ta hunden eller katten inn i romtemperatur og gi den kroppskontakt og/eller et teppe. Kontakt veterinær så raskt du kan for råd og avtale om undersøkelse. 

Selv om det er godt ment, skal du ikke gni, klappe eller varme dyret nærme peisen, med hårføner eller lignende. Dette kan gjøre skaden verre.

En del hunder trenger dekken så snart det er minusgrader ute, andre klarer seg fint uten. Dette vil være avhengig av hva slags type pels hunden har. Bruk av potesokker er også en god idé å ta på for å holde hunden varm. Det viktigste er nok å passe på at hunden er i bevegelse hele turen og tilpasse turenes lengde etter vær og temperatur.

Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

– Å sette inn en katteluke til katten din er en god idé om katten din er ute når du ikke er hjemme. Da kan den selv gå inn og varme seg i sofakroken når den fryser på potene. Alternativt, kan du holde katten inne på de kaldeste dagene, avslutter Solheim.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.