Hjalp norsk barnevern-flyktning i Polen: Nå får han Familievernprisen

ordo iuris

Jerzy Kwasniewski er president i den polske menneskerettighetsorganisasjonen Ordo Iuris som i dag mottar Familievernprisen i Drammen på vegne av organisasjonen. Det er Ordo Iuris sin hjelp til en norsk barnevern-flyktning i Polen som skal være begrunnelsen for prisutdelingen.

Organisasjonen beskytter hovedsaklig polske innbyggere sine menneskerettigheter, men Europarådet ga Ordo Iuris såkalt konsultativ status i 2017, noe som gjør at advokatene i organisasjonen kan delta i Europarådets juridiske aktiviteter. Dessuten hjelper de også flyktninger i Polen.

Les også:  Politiet sikrer Aspmyra under Bodø/Glimt – Lugano

En av flyktningene er den norske moren Silje Garmo og hennes baby Eira som har søkt asyl i Polen grunnet at de skal ha blitt forfulgt av barnevernet i Norge. Silje Garmo sin sak gjelder ikke bare at barnevernet skal ha krenket hennes menneskerettigheter og ønsker å ta hennes barn.

– Vi mener at familiens verdighet og dens rett til å beskytte sitt familieliv er en naturgitt rettighet. Den er også nedfelt i Konstitusjonen og i menneskerettighetene, sier Jerzy Kwasniewski til Norge IDAG.

Les også:  Dødsfall i trafikken: Færre drepte i november

Men også politiet og utenrikstjenesten får kritikk. Det polske politiet har fått krav fra politiet i Norge via Schengen Information System (SIS) om å beslaglegge Siljes pass for å stanse hennes bevegelsesfrihet og gjøre henne lovløs i alle Schengen-land, men Polens politisjef nektet å etterkomme kravet fra Norge siden det ikke fantes juridisk begrunnelse.

– I juridisk forstand er min klient en fri kvinne, som kan reise hvor hun vil med barnet sitt. Jeg mener at hun også kan reise trygt hjem til Norge, sa Advokat Signe Blekastad til Dagbladet 22. okober 2017.

Les også:  Vil koste 14,2 milliarder å sikre Norges mest rasfarlige veier

Det er Kristen Koalisjon Norge (KKN) som deler ut Familievernprisen under arrangementet i Drammen. Flere medier, blant annet Telewizja Polska (TVP) som er den polske rikskringkasteren skal dekke prisutdelingen, ifølge KKN.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.