Hipp hurra for Epledagen: 30 år i år!

epler

Norske epler er søte, sprø og saftige og nå finnes de i butikker over hele landet. Hvert år feires Epledagen siste tirsdag i september, som i år faller på tirsdag 26. september.

De norske eplene er helt enestående når det kommer til smak, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). 

– Det er et nydelig mellommåltid, proppfullt av fiber og andre viktige næringsstoffer. Det er god grunn til å feire vår største frukt. Eplet er den frukten de fleste nevner først når de blir spurt hvilken frukt de liker best, forteller Gulbrandsen. 

Les også:  Fem tips for brannsikkerhet i julen

– Epler er også veldig anvendelig og kan brukes både i middagsretter, bakst, salater og desserter.

Det er over 30 år siden Epledagen ble etablert i Norge av Opplysningskontoret for frukt og grønt. Eplet er en fantastisk frukt, og her har vi samlet noen fun facts om jubilanten; 

Visste du at:

  • Det finnes flere tusen eplesorter i verden. Den største norske sorten er rød aroma. 
  • Du har kanskje tenkt at norske epler smaker annerledes enn andre epler. Siden eplene modnes langsomt gjennom sommeren har vi eplesorter med tynt skall som er søte, sprø og delvis syrlige. 
  • Det er sunnest å spise eple med skall. Da får du i deg mest C-vitamin og fiber, da det sitter i og rett under skallet. 
  • Det er et sagn om at «adamseplet» hos menn skyldes at en del av det forbudte eplet fra Edens hage ble sittende fast i Adams hals. Dette har siden fulgt mannen som et tegn på arvesynden. 
  • I år 1273 bestemte kirken seg for å skattlegge epleproduksjon ved å innføre den såkalte «tiende-bestemmelsen». De geistlige hadde skjønt at det kunne bli penger av epledyrking, og vedtok derfor at en tiendedel av fruktverdien skulle gå til kirken. 
  • En eplenikkers er en nikkers som er veldig vid ved knærne og derfor egnet til å stappe epler i på epleslang. 
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.