Hele forskningsverdenen samles i Bodø

Nord universitet

I mai og juni samles hele forskningsverdenen i Bodø. Flere tusen forskere inntar byen for å ta del i Arctic Congress og NAISA.

– Dette er noen av de aller største forskningskonferansene i Norge i 2024. Vi gleder oss vilt til å ta imot dem, både for å utvikle samarbeid vi har og bygge nye nettverk og samarbeid. Så skal vi ikke minst vise dem årets europeiske kulturhovedstad.

Det sier rektor Hanne Solheim Hansen ved Nord universitet. Sammen med Nordlandsforskning er Nord universitet vertskap for flere store begivenheter på rekke og rad de neste ukene, som vil sette et stort preg på byen.

Det hele tyvstarter med det som heter Sea-EU Governing week 28.-30. mai, med over 100 deltakere fra hele Europa. Sea-EU er en europeisk allianse for samarbeid innen forskning og utdanning. Ni universiteter er med i alliansen, og Governing week bli sett på som alliansens aller viktigste samling.

Les også:  St. Eystein skole i Bodø feirer 20 år!

I samme uke går startskuddet for Arctic Congress. Fra 29. mai til 3. juni er nær 1500 eliteforskere samlet i Bodø til det som er årets største forskningsbegivenhet i Arktis. Her blir både urfolk, ambassadører, forskere, politikere og næringsliv koblet sammen, for å dykke ned i aktuelle temaer som klima, urfolk og internasjonal spenning.

Bodø rekker knapt å tørke seg etter den arktiske dusjen, før de på ny åpner opp byportene for et tusentalls forskere fra hele verden. For aller første gang blir den internasjonale urfolkskonferansen NAISA arrangert i Europa, nok en gang med Nord universitet og Nordlandsforskning som vertskap.

– Det er et enormt arbeid som ligger bak slike arrangementer, og det er historisk at begge arrangementene skjer i Norge for første gang. Dette gir en enorm mulighet for faglig påfyll, nettverksbygging og profilering som vi sjelden har mulighet for ellers. Vi gleder oss enormt til å være vertskap, presentere interesseområder og fagfelt, vise fram nordområdene og legge til rette for mange nye relasjoner og nettverk, sier Iselin Marstrander, administrerende direktør i Nordlandsforskning.

Les også:  Rødt Nordland: – EØS-rapport gir grunn til bekymring

NAISA blir arrangert 6. – 8. juni, og samler om lag ett tusen forskere, de aller fleste med urfolksbakgrunn.

– Vi er svært stolte over å få være vertskap for NAISA. Nord universitet er jo lokalisert i Saepmie, og vi har nasjonalt ansvar for forskning og utdanning innen lule- og sørsamisk språk og kultur. I tillegg er Nordområdene blant Norges viktigste strategiske ansvarsområder, og Nord har tydelige mål om å styrke forskning nettopp på nordområdene, sier rektor Hanne Solheim Hansen.

Les også:  LESERINNLEGG: Kostnadsbombe med Vedums nye EU-direktiv

– For oss er det viktig å få synliggjort at Nord universitet har en internasjonal posisjon innen nordområdeforskning, arktisk forskning og utdanning, og innen samisk- og urfolksstudier. Det at vi er vertskap for både Arctic Congress og NAISA underbygger dette, men også at vi er en viktig aktør for regional utvikling. Det gjør oss stolte, sier Solheim Hansen.

Selv om både Arctic Congress og NAISA er konferanser forbeholdt internasjonale forskere, vil også folk flest kunne nyte godt av flere arrangement. Gjennom hele perioden blir det både utstillinger og et samisk marked i sentrum, som alle kan oppleve. Det blir også ulike pubinarer, og ikke minst konsert med Transjoik i Stormen kulturhus.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.