– Grønt skifte i Europa umulig uten oss i Nord

nfk

– I sentrum for det grønne skiftet i Europa ligger industrikompetansen og grønne løsninger i Boden, Vasa, Lulea, Narvik, Mosjøen, Glomfjord, Mo i Rana og Skellefteå, sa fylkesrådsleder Tomas Norvoll da han nylig åpnet NSPA-forumet i Skellefteå.

Han peker på at vi området har overskudd av ren fornybar kraft. Det legger grunnlaget for en grønn industriutvikling – en utvikling som skaper arbeidsplasser og ny teknologi, og som samtidig tar store grep i CO2-utfordringene.

Les også:  46,5 kilometer ny asfalt på Helgeland

– Det grønne industrirevolusjonen vil gi oss i nord en unik og framskutt posisjon og vil endre samfunnene våre for alltid. Det er viktig at vi takler den raske veksten på en god måte. Vi ønsker ikke ha “klondyke-forhold” i denne sammenheng, men tvert imot bygger industri og samfunn slik at aktivitetene kommer flest mulig til gode, sa Norvoll som i 2022 er styreleder i NSPA-nettverket.

NSPA (Northern Sparsely Populated Areas) er et regionalpolitisk samarbeid mellom 14 fylker i Nord- og Øst-Finland, Nord- og Midt-Sverige og Nord-Norge. 

Les også:  5, 6 millioner til Vegaøyan verdensarvområde

Bakgrunnen for samarbeidet er de mange felles utfordringene som regionene deler; spredt befolkning, hardt klima og lange avstander. Denne delen av Europa er også spesielt påvirket av globalisering, energiforsyning, klimaendringer og demografisk endring.

Regionen har en befolkningstetthet på bare 4,9 innbyggere per kvadratkilometer, et tall som er unikt innad i den europeiske union. NSPA er stadig i dialog med EU-kommisjonen, og bidrar gjennom sitt arbeid til den pågående debatt og EUs fremtidige regionalpolitikk, særlig den arktiske politikken.

Les også:  Godt resultat fra SpareBank 1 Nord-Norge

Nettverkets målsetning er å synliggjøre, og etablere forståelse i EU for, utviklingsmuligheter og utfordringer som er karakteristiske for Europas nordligste regioner. Ved å sikre at EU tilrettelegger for videre utvikling i regionen, ønsker NSPA å yte merverdi for hele Europa.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.