Tenk sikkerhet når du skifter til vinterdekk

dekkmann

Om du velger å skifte hjul selv eller setter bort jobben til profesjonelle er det en ting du ikke må glemme, og det er sikkerhet. 

Dekkskiftesesongen er her, og det byttes til vinterdekk på både private gårdsplasser og hos profesjonelle dekkverksteder. Men er du sikker på at jobben blir gjort godt nok, slik at det er trygt å kjøre med bilen etter at du har byttet? 

– Det er mange feller å gå i når man bytter dekk. En ting er sikkerheten ved selve dekkbyttet, men vel så viktig er det jo at hjulet ikke faller av når man begynner å kjøre igjen, sier produktsjef hos Dekkmann Torleiv Haukenes. 

Skifter du hjul selv?
For de som skifter hjul selv er det viktig at bilen står på et hardt og rett underlag, og med håndbrekket på. Et annet tips er å løsne hjulboltene litt før du jekker opp bilen, også er det selvsagt viktig at man plasserer jekken på riktig sted under bilen. Dessuten må man alltid sjekke mønsterdybden på dekkene, og sørge for at den er god nok før man skifter hjul. 

– Noe mange imidlertid glemmer er å legge et av de andre hjulene under bilen når bilen er jekket opp, som en ekstra forsikring om bilen skulle falle av jekken. Det beste er selvsagt å bruke en bukk som sikring. Også må man selvsagt aldri ha beina eller andre kroppsdeler under bilen når den er jekket opp. Det kan være livsfarlig, forklarer Haukenes. 

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

Når man skal feste hjulboltene igjen er det lurt å skru disse på diagonalt, og selvsagt stramme til når hjulene står på bakken igjen. Og da bør man kjøre rett til bensinstasjonen for å sørge for at lufttrykket er riktig. 

– Det er imidlertid flere feller å gå i. Det er mer komplisert å skifte hjul nå enn i «gamle dager», og ulike felger til sommerdekk og vinterdekk kan også bety ulike hjulbolter. Da må man holde tunga rett i munn slik at man velger riktig hjulbolter til riktig felg. Gjør man feil her kan man i verste fall miste hjulet når man kjører, og alle kan jo tenke seg til konsekvensene av det.

Enkelte felger må også ha navringer, disse skaper ofte problemer. Dersom man trenger å bruke dem på vinterhjula, men ikke på sommerhjula må man huske å ta dem av. Noen ganger henger de fast på felgen, mens de andre ganger henger igjen på navet. Alt dette skaper problemer for mange.

– Tiltrekking må også gjøres med moment slik at boltene ikke strekkes, med de farene det kan føre til. Det er langt fra alle som har momentnøkkel, så derfor anbefaler vi oftere og oftere at profesjonelle tar seg av dekkskiftet. 

Les også:  Utvider sommersesongen for fergesambandet Andenes – Gryllefjord

Er dekkverkstedet godt nok?
Selv om man setter bort jobben til profesjonelle kan man ikke være hundre prosent trygg på at jobben med å skifte dekk gjøres riktig. 

– Det er dessverre ikke alle dekkverksteder som er seriøse, som har nødvendig fagkompetanse og bruker riktig verktøy. I verste fall kan manglende fagkompetanse hos dekkverkstedet medføre alvorlig personskade eller dødsfall. 

En ting er at sikkerheten blir godt nok ivaretatt ved dekkskiftet, en annen ting er å være trygg på at bedriften følger norske lover og regler. 

– Det er ikke til å stikke under en stol at det er mange useriøse aktører i denne bransjen, og dette dreier seg også om etikk og moral. Er prisen for å bytte hjul for god til å være sann? Ja, da bør man kanskje vurdere om det er et riktig sted å skifte hjul, for da kan det godt hende at norske lover og regler ikke følges i akkurat den bedriften, avslutter Haukenes. 

Tips til deg som bytter hjulene selv: 

 1. Kontroller at mønsterdybden på dekkene du skal sette på er bra nok. 
 2. Sett bilen på et rett og hardt underlag. Ikke grus.
 3. Sett på håndbrekket. 
 4. Sjekk om bilen har såkalt «jekk-modus». Biler med luftfjæring må settes i dette moduset via panelet på dashbordet.
 5. Plasser jekken riktig. Du ser jekkepunktene under bilen, eller bruk instruksjonsboka.
 6. Beveg deg aldri under en bil som kun står på jekk, kan føre til alvorlig klemskader. Legg et av de andre hjulene under bilen som en forsikring, eller bruk bukk som sikring.
 7. Løsne hjulboltene før bilen jekkes opp. Plassere hjulene riktig i henhold til rulleretning. Noen dekk har piler/merke som viser rulleretning.
 8. Sjekk om felgene har navringer, eller om navringene fra de avmonterte hjula sitter igjen på navet.
 9. Sjekk at du bruker riktige bolter. Det kan være forskjell på sommer- og vinterhjula. En feil her kan få alvorlige konsekvenser.
 10. Når du skal trekke til hjulboltene skal det trekkes til med oppgitt moment, som varierer noe fra bil til bil. Både for løs og for hard tiltrekking er like galt. Sjekk instruksjonsboka! Det anbefales å benytte en momentnøkkel eller momentstav. Fest gjerne hjulboltene diagonalt. 
 11. Sjekk lufttrykket, og sjekk at alle ventilhettene er på plass og er uten skader.
 12. Etter noen mils kjøring bør du sjekke om hjulboltene sitter som de skal. Ettertrekk med moment.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.