Full fart i stillingsmarkedet

bedrift lønn avtale

Antall stillingsutlysninger fortsetter å stige, og særlig innen offentlig sektor. Der har antall stillingsutlysninger på FINN jobb økt med 17 prosent siden 2017.

I perioden januar til og med 21.desember 2018 ble det lyst ut ca 225 000 stillinger på FINN. Det er til sammen seks prosent flere utlyste stillinger sammenlignet med 2017. Ser vi enda noen år tilbake, er aktiviteten i stillingsmarkedet enda tydeligere: Antall utlyste stillinger har økt med hele 32 prosent, om vi sammenligner med perioden januar til desember 2015.

Aktiv start på året
– Det er en solid optimisme i stillingsmarkedet. Aktiviteten er generelt høy både blant arbeidsgivere og arbeidstakere, sier produktdirektør og jobbanalytiker i FINN, Christopher Ringvold. Han forteller at det har blitt registrert 300 000 lagrede stillingssøk på FINN.

– Et lagret jobbsøk betyr ikke at du aktivt ønsker jobbskifte. Men du følger med på aktuelle stillingsutlysninger, og det indikerer en åpenhet for nye jobbmuligheter, sier Ringvold.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

Mens antall utlyste stillinger fortsetter å stige, er antall besøk til FINN jobb relativt stabilt; I gjennomsnitt 1,8 millioner unike besøk til jobb-sidene per måned i 2018. Januar er måneden der flest ser etter nye stillinger, med over to millioner unike besøk til stillingsannonsene på FINN jobb.

Offentlig satsning
– Tallene våre viser at det er arbeidstakers marked. Økning i antall utlyste stillinger gjør at det er flere jobber for arbeidstakerne å velge mellom. I jakten på et mer effektivt arbeidsmarked, der flere får brukt mer av sin totale kompetanse, er det positivt å ha mer å velge blant. Det øker sannsynligheten for gode jobbmatcher, sier Ringvold.

Privat sektor har soleklart flere ansatte enn offentlig sektor. Likevel er det i offentlig sektor at antall stillingsutlysninger har økt mest det siste året. Mens det i privat sektor har blitt fire prosent flere stillingsutlysninger, har det blitt lyst ut 17 prosent flere stillingsutlysninger i 2018 sammenlignet med 2017.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

Men færre søkere
Aktiviteten på FINN jobb viser at interessen for stillinger i offentlig sektor har gått noe ned det siste året. Median antall søkere til de offentlige stillingene på FINN i perioden januar til desember 2017 var 14 søkere per utlyste stilling. Til og med 20.desember 2018 var det 12 søkere per stilling. Median antall søkere til privat sektor er likt for 2017 og 2018 – i snitt 18 søkere per stilling.

Bygg- og anlegg ansetter flest, olje- offshore, og shipping-bransjen vokser mest
Det er olje-, offshore- og shipping-bransjen som vokser mest i 2018, og bransjen opplever en økning på over 78 prosent flere ledige stillinger i 2018 sammenlignet med 2017.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

– Vi ser klare tegn på at optimismen er tilbake i maritim og offshore. Gode priser på olje og laks gir signifikante utslag i arbeidsmarkedet, sier Christopher Ringvold.

Bygg- og anleggsbransjen er bransjen som har utlyst flest ledige stillinger i 2018, over 40 000 utlysninger. Det er en liten nedgang fra 2017, omtrent tre prosent ned mot fjoråret.

– Vi har sett stor aktivitet til bygg- og anleggsbransjen de siste årene, som følge av offentlig investeringer i store infrastrukturprosjekter, boligutbygging i de store byene og et stadig økende hyttemarked. Fremover blir det spennende å se om de vil fortsette denne rekrutteringstakten, og om de vil miste noen av folka til fordel for oljeindustrien, som virkelig har økt rekrutteringstakten dette året. Uansett har vi tro på at det blir hyggelige tider for ingeniører fremover, avslutter Christopher Ringvold.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.