Frykter kutt i skolestruktur og yrkesfag i Nordland

nfk

Arbeiderpartiet og SV frykter sentralisering av yrkesfag og kutt i skolestruktur i Nordland.

I debatten om budsjett og økonomiplan i fylkestinget denne uka beskrev Ap og SV seg som svært urolig over fylkesrådets budsjett for 2024 og økonomiplanen fram til 2027.

Fylkesrådet har i budsjettet beskrevet at målet om desentralisert skolestruktur står fast. Men samtidig blir det vist til at ny fireårig tilbudsstruktur skal vedtas senest i desember 2024, og at ny struktur vil være utfordrende på grunn av økning i antall elever.  Derfor er det ifølge rådet behov for innsparinger.

Les også:  Buitink ny leder i Nordland SV

«Foreslått innsparing vil ikke være realiserbart i kommende periode uten kraftige kutt i skolestruktur og tilbudsstruktur», heter det i den blågrønne posisjonens budsjett.

Det blir vist til nye tiltak kan være redusert yrkesfaglig utdanningsprogram, vurdering av skolestruktur, økt antall elever i hver klasse og bl.a. redusert lærertetthet.

– Vi frykter sentralisering av yrkesfag. Elever risikerer å måtte ta studieforberedende fag, mens næringslivet mangler fagfolk. Det vil svekke den grønne industriutvikling i industrifylket Nordland, og heller ikke gi oss de helsearbeiderne vi sårt trenger, sier Christian Torset, gruppeleder for SV.

Les også:  Ønsker fortgang i konsesjonssak i Bodø

Ap og SV frykter også for renovering og planlagte nye skolebygg.

– Fylkesrådet prioriterer ikke tidsriktige skolebygg. Planlagte nybygg skal effektivisere driften og ikke minst gi bedre arbeidsmiljø for tusenvis av elever og ansatte, i Narvik og andre steder.

– Det er med stor skuffelse at vi nå konstaterer at slike investeringer kuttes, sier Elin Dahlseng Eide, gruppeleder for Arbeiderpartiet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.