Nordmenn bitt av hunder, rotte og ape på utenlandsferie

sommer

De siste tre-fire ukene er flere nordmenn på ferie blitt behandlet for bitt og klor av dyr. Det kan fort bli dyrt.

Kvinnen ante fred og ingen fare da hun satt på restauranten i Hellas. Plutselig kjente hun smerte i stortåa, og oppdaget til sin forskrekkelse at en rotte hadde bitt henne under bordet. Hun kom raskt til behandling hos lokal lege, og kunne fortsette ferien.

Dette er én av over 25 dyresaker skadesenteret til Europeiske Reiseforsikring har fått inn de siste ukene. Nordmenn er blitt bitt av hund i blant annet Spania, Russland, Frankrike, Thailand, Bosnia-Herzegovina og på Sri Lanka. Det har også vært kattebitt på Kuba, og noen er blitt klort av katt i Hellas. I Thailand er en person blitt bitt av en ape, og har fått medisinsk behandling og rabiesvaksine.

Les også:  Undersøkelse om kundeforhold: – Norsk kundelojalitet vil bli satt på prøve i 2024

– Ved dyrebitt og -klor er det viktig å få renset såret raskt og komme til lege for undersøkelse og behandling, sier medisinsk rådgiver og sykepleier Line Sørbø i Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If.

– I land med rabies vil det være viktig å få rabiesvaksine. Ved dyrebitt er stivkrampesprøyte også aktuelt, sier hun.

Hver sommer får forsikringsselskapet inn telefoner fra fortvilte kunder som har blitt bitt eller klort av alt fra hunder og katter til slanger og aper. Allergiske reaksjoner på insektsstikk er også en gjenganger. Helsepersonell gir rettledning om hva de uheldige bør gjøre frem til de kommer til lege på stedet der de er.

Les også:  Vinterferien kan starte med underkjølt regn: - Slik kommer du deg trygt frem

– Å bli bitt av hund kan skje hvor som helst, også i Norge. Utfordringen i utlandet kan være at du er på et fremmed sted, og det er vanskeligere å orientere seg om hvor du får behandling. Da er det greit å ringe alarmsentralen til reiseforsikringsselskapet ditt for å få veiledning om hva du bør gjøre inntil du får få legehjelp, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Forsikringsselskapene sitter på adresseoversikter over hvor det er mulig å få god medisinsk hjelp over hele verden.

– Du bør være forsiktig i omgang med dyr utenlands, blant annet fordi de kan bære på smitte. Og husk at dyr er dyr, og kan endre adferd brått, sier Clementz.

I en del tilfeller er gode, lokale råd dyre. Det fikk mannen som ble bitt av en sjelden slange i en bypark i USA for noen år siden erfare. Innleggelse på et privat sykehus og prisen på motgiften kom opp i én million norske kroner.

Les også:  Norsk Folkehjelp: – Det ser ut som folk tar gode valg i vinterferien

– Behandling og motgift var dekket på reiseforsikringen, så regningen så imidlertid mannen aldri noe til. Vi som selskap klarte imidlertid å prute ned fakturaen fra det private sykehuset med to-tre hundre tusen kroner i ettertid, for vi syntes den var i drøyeste laget, sier Clementz.

I ukene 26, 27 og 28 har skadesenteret til Europeiske også fått inn telefoner om insektsbitt og -stikk, reaksjoner og behandling for dette fra Hellas, Ungarn, Thailand, Spania, Kroatia, Danmark, Peru, Italia og Kroatia.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.