Flertallet av elbilistene har kun elbiler i husholdningen

Norsk elbilforening

Stadig flere elbilister klarer seg fint med bare elbil. Spørreundersøkelsen Elbilisten viser en oppgang fra 26 til 60 prosent på bare seks år.

– Det er godt nytt for klimapolitikken at stadig flere husholdninger dropper alt av fossilbiler, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Første gang elbilistene ble spurt om hvilke biler de hadde i husholdningen, var i 2017. Da svarte bare 26 prosent av elbilistene at de utelukkende klarte seg med med elbil.

I 2021 svarte 50 prosent av elbilistene at de ikke hadde noen fossilbiler i husholdningen, og i fjor økte tallet til 56 prosent. For 2023 svarer hele 60 prosent av elbilistene at de har bare elbiler i husholdningen.

Les også:  Mange trafikkulykker har årsak i bilens berøringsskjerm

Årets spørreundersøkelse ble besvart av 16.905 elbilister og er gjennomført av Norsk elbilforening.

Generalsekretæren i Elbilforeningen mener at statistikk om bilholdet til elbilkjøperne lenge har vært viktig for å knuse seiglivede myter om at elbilene bare fungerer som bil nummer to, og at man trenger en bil på fossilt drivstoff i tillegg til elbilen.

Undersøkelsen viser også at 47 prosent av elbilistene bare har en bil, mens resten bor i husholdninger med flere biler.

Les også:  – Planlegg høstferien nå

Bu mener teknologiutvikling, satsing på ladeinfrastruktur og langvarig sterk elbilpolitikk forklarer den positive utviklingen.

– Dagens nye elbiler har stadig lengre rekkevidde, firhjulstrekk og god bagasjeplass. Elbiler er rett og slett gode biler som fullt ut erstatter fossilbilene. , sier Bu.

Hun viser til at forbrukerne i fjor kjøpte hele 106 ulike elbilmodeller.

Til sammenligning var det bare 18 elbilmodeller på det norske markedet i 2017.

Les også:  Italia stopper 5G grunnet strålefare

– At forbrukerne omfavner elbilene og kvitter seg med fossilbilene, bør inspirere politikerne. Det viser at Stortingets mål om at alle nye biler i 2025 skal være nullutslippsbiler er fullt mulig å nå, så lenge man fører en politikk som gjør at forbrukerne har råd til nullutslippsbilene.

Så langt i år er 83 prosent av alle nye personbiler elbiler, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.