Fiskeriministeren på klippfisk-frieri i Portugal

Nærings- og fiskeridepartementet

I fjor eksporterte Norge nærmere 20.000 tonn klippfisk til Portugal. Denne uken var fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth i Lisboa for å promotere klippfisk og øke eksporten.

–  Ingen andre i Europa spiser mer sjømat enn portugiserne. De er opptatt av kvalitet og bærekraft, og det er et kvalitetsstempel at de vil ha norsk torsk, eller Bacalhau da Noruega som de sier i Portugal.  Landet er en viktig handelspartner for Norge og jeg er opptatt av å ta vare på det gode forholdet vi har og fremme den norske klippfisknæringen, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap).

Les også:  Valentines day: Nå kan du få hjerte-pizza hos Olivia i Bodø

Myrseth besøkte Lisboa for å delta på verdens største klippfiskseminar. Hun hadde også politiske samtaler med Portugals statssekretær for fiskeri, Teresa Coelho, der bærekraftig fiskeriforvaltning var tema.

–  Portugisere kjenner klippfisken godt som produkt, og de vet godt hvor fisken kommer fra. De er også veldig opptatt av at den skal være bærekraftig høstet før den havner på middagsbordet. I Norge er vi opptatt av bærekraftig forvaltning så det har jeg snakket mye om, sier fiskeri- og havminister Myrseth.

Portugal har vært en av de største forbrukerne av norsk torsk og klippfisk i mange år. En tredjedel av den ettertraktede fisken fra Norge endte opp i portugisiske hjem og supermarkeder i fjor. Laks og andre fiskeslag er også populært. I fjor handlet portugiserne norsk sjømat for nær 5,3 milliarder kroner.

Les også:  Valentines day: Nå kan du få hjerte-pizza hos Olivia i Bodø

–  Klippfisken ble historisk brukt som en holdbar matvare under lange sjøreiser. Bacalhau er portugisernes nasjonalrett, og selvsagt en naturlig del av det portugisiske kjøkkenet. Selv om det tradisjonelle produktet klippfisk står sterkt i Portugal, så ser vi at forbrukerne blir mer opptatt av produkter som er raskt og enkelt å tilberede. Så ferdig utvannet klippfisk vokser i markedet, sier Trond Rismo, Sjømatrådets utsending til Portugal.

Les også:  Valentines day: Nå kan du få hjerte-pizza hos Olivia i Bodø

Rismo viste fiskeri- og havministeren det rike utvalget av norsk klippfisk under besøket til supermarkedkjeden Pingo Doce.

– Selv i trange økonomiske tider prioriterer portugiserne å lage og spise god mat. De spiser mye sjømat, og de vil helst ha norske råvarer. Det har ikke kommet av seg selv. Norges sjømatråd har sammen med norsk sjømatnæring lagt ned en stor innsats for å forstå det portugisiske markedet og koble næringen og markedet tettere sammen, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.