Stortingspresidenten til Frankrike

Stortinget

Stortingspresident Masud Gharahkhani vil delta på Forsvarets 80-årsmarkering av tidligere stortingspresident Per Hysing-Dahls flyoperasjoner under andre verdenskrig i franske Blois tirsdag 13. februar. Dagen etter har han møter i det franske parlamentet.

− Det er viktig for meg å være til stede fordi Per Hysing-Dahl utviste et mot og et engasjement for våre felles europeiske verdier, som solidaritet og frihet. Verdier det er helt avgjørende at vi også står sammen om i dag, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.

Les også:  Biskopene kritisk til å utvide grensen for selvbestemt abort

På oppdrag fra det britiske luftforsvaret, fløy Per Hysing-Dahl agenter og franske motstandsmenn på flukt fra Gestapo inn og ut av Frankrike. På D-dagen 6. juni 1944 ble Hysing-Dahls fly skutt ned over Den engelske kanal. Han klarte å nødlande og berget to av de tre agentene han hadde med seg. For sitt mot fikk han Krigskorset med sverd. Etter krigen ble Hysing-Dahl politiker for Høyre, og mellom 1981 og 1985 var han stortingspresident.

Les også:  LESERINNLEGG: Nei til flere amerikanske baser i Norge!

− Akkurat som den gang er det i dag viktig med politisk og militært samarbeid over landegrensene. Kampen for frihet og demokrati er dessverre like aktuell, sier Gharahkhani.

Markeringen finner sted i regi av helikopterstyrken under Forsvarets spesialkommando (SOAS), i samarbeid med ambassaden i Paris og lokale myndigheter i Frankrike.

Etter markeringen reiser stortingspresidenten videre til Paris for møter med presidenten i den franske nasjonalforsamlingen, Yaël Braun-Pivet og Senatets president, Gérard Larcher.

Les også:  John Kerry møtte Gahr Støre: - Norge avgjørende for å kutte vanskelige utslipp

− Forholdet mellom Norge og Frankrike og mellom våre parlamenter er utmerket. Våre land er nære allierte og tett knyttet sammen av felles verdier. Besøket gir anledning til å styrke kontakten ytterligere, sier Masud Gharahkhani.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.