– Omstridte utenlandskabler har gjort strømmen billigere for norske strømkunder

strøm energi

I vinter opplevde norske strømkunder rekordhøye strømregninger. I uke 4 nådde spotprisen høyeste pristopp i år, men siden det har prisene bare falt. Mye er takket være de omstridte kraftkablene som knytter oss sammen med det europeiske kraftmarkedet, ifølge Ishavskraft.

Fra pristoppen i januar til mai har spotprisen mer enn halvert seg. Enkelte dager har spotprisen til og med vært under 30 øre/kWh. Prisfallet kan forklares med ulike markedshendelser som i sum drar i samme retning.

– Våren har vært av det våte slaget, noe som har gjort at vi har gått fra en relativt svak hydrologi til et lite overskudd av vannkraft, sier handelssjefen i Ishavskraft Tom Eirik Olsen. 

Les også:  Ny LED-belysning: Norges eldste bryggeri sparer mer enn 100 prosent strøm!

I tillegg har de mye omdiskuterte utenlandskablene til Europa gjort at Norge har importert mye billig strøm fra både sol- og vindkraft hittil i år. Det har ført til at norske strømkunder har fått billigere strømregninger. 

– Hittil i 2019 har Norge importert kraft i 19 av 22 uker. Det er særlig fordi vannkraftproduksjon har vært lav siden i fjor sommer at det har vært fordelaktig å kjøpe strøm fra utlandet, sier Olsen. 

Les også:  LESERINNLEGG: Er subsidiert vindkraft virkelig fremtiden for Norge?

Kablene gir også strømkundene en mer jevn strømpris over tid, ettersom vi kan eksportere strøm når vi har overskudd og importere når kraftproduksjonen er for lav. Kablene fungerer som en sikkerhetsventil og demper dermed utslagene på prissvingningene. 

Råvarepriser på kull og gass har også vært fallende, noe som bidrar til å dra prisene nedover. 

Til tross for prisutviklingen hittil i år, kan det ikke forventes å fortsette i samme grad fremover.

Les også:  KS fornøyd med lakseskatten: - Mer inntekt til havbrukskommuner

– Nordisk kraft prises godt under europeisk kraft, noe som gjør at det ikke vil lønne seg å importere fra utlandet, sier Tom Eirik Olsen. – Det er når de norske strømprisene er høyere i landene rundt, Norge importerer strøm, fortsetter han.

NVE konstaterer i sin rapport, Kraftmarkedsanalyse 2018-2030, at kraftprisen forventes å stige i snitt 2-3 øre/kWh i 2030 som et resultat av utenlandskablene.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.