Forskeren Rebecca Davidson ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener at det er en fare for at terrorister kan bruke mat som terrorvåpen i Norge. Dermed kan det være fare for terrormat i matbutikker også i Bodø.
Hvor trygg er egentlig maten vi spiser? Og hvordan kan vi sikre trygg mat i en usikker tid? Det er temaet for et seminar på veterinærhøgskolen i Oslo 20. oktober.
– Vi i Norge er heldige. Statistikken over medisinbruk og sykdomsforekomst hos både husdyr og mennesker tilsier at norsk mat er blant verdens tryggeste, sier Sigrun Hauge, Fagsjef mattrygghet i Animalia, som er medarrangør av seminaret.
Men Davidson mener vi må ta høyde for at noen med hensikt kan tilsette noe underveis i matproduksjonen for å skade konsument og matprodusent. Under seminaret vil hun snakke om hvordan FFI og andre for øyeblikket forsker på temaet.
– Slike angrep kan være både økonomisk og politisk motivert. Matindustrien trenger en ny tilnærming for å hindre, forberede og dempe effekten av slike hendelser. Det er her matforsvar kommer inn i bildet, sier Davidson.
Det er for øyeblikket ingen norsk eller europeisk lovgivning for matforsvar. Samtidig må norske matprodusenter som ønsker å eksportere mat til USA oppfylle kravene i amerikansk matlovgivning. Her er matforsvar ett av elementene.
– Vi trenger nye metoder som kan gjenkjenne det normale «fingeravtrykket» til en matvare og som kan gi utslag når fingeravtrykket forandrer seg, og noe er unormalt. Det vil øke sikkerheten, mener Davidson.
Under seminaret i oktober møtes matprodusenter, lovgivere, forskere, etterforskere og andre aktører som jobber for at maten vi spiser skal bli tryggere. Både NTNU, Mattilsynet, FFI, KLF og Forsvaret (Veterinærinspektoratet), Asko og FDA bidrar.
– Vi vil bruke seminaret til å se på mat som en samfunnskritisk infrastruktur, og diskutere hva vi kan gjøre for å få bedre sikkerhet, sier Eystein Skjerve, professor ved Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi ved NMBU.