Frykter konsekvenser: En av ti nordmenn tenker å besøke Lofoten i sommer

hytter sommer

Mange vil benytte sommeren til å oppleve Lofoten og andre populære turperler, viser en ny Ipsos-undersøkelse. – Kan gi stor slitasje, advarer Norsk Friluftsliv.

I undersøkelsen, hvor Ipsos har intervjuet et landsrepresentativt utvalg over 18 år, oppgir hele en av ti at det er sannsynlig at de tar turen til Lofoten i sommer.

Også Telemarkskanalen og Geiranger troner høyt blant nordmenns foretrukne feriemål. Henholdsvis 300 000 og 255 000 vil sannsynligvis besøke disse stedene i sommer.

Fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv er svært glade for at mange trekkes mot naturen og friluftslivet. Likevel mener de tallene gir grunn til bekymring.

Les også:  Få på plass skilting for hurtiglading!

– Det er flott at mange ønsker å komme seg ut og oppleve den vakre naturen vi har her i Norge. Men om alle skal presse seg sammen i samme turområde i en kort sommersesong, har både vi og naturen et problem, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Norsk Friluftsliv har i flere år uttrykt bekymring for at økende turisme skaper et stort press på norsk natur.

Les også:  Norges mest populære bryllupskirke ligger på Gran Canaria

– Flere folk på samme tursted betyr dessverre også mer forsøpling og slitasje. Dersom nær en halv million nordmenn tenker å besøke Lofoten i sommerferien sin, kan dette får store konsekvenser, advarer Heimdal.

Han mener noe av det viktigste man kan gjøre nå er å prøve å spre sommertrafikken.

–  Norge er et langstrakt land med utrolig mange flotte naturperler. Vi håper folk tør å tenke alternativt når de planlegger ferien, slik at vi unngår et unødig trykk og slitasje på de mest kjente reisemålene, sier Lasse Heimdal.

Les også:  Frykter flere alvorlige MC ulykker i Nordland

Han minner om at alle som ferdes i norsk natur, og dermed benytter seg av allemannsretten, skal forholde seg til prinsippet om sporløs ferdsel.

– Husk at alt du tar med deg på tur, skal du også ta med deg hjem igjen, sier Heimdal.

Norsk Friluftsliv oppfordrer også lokale og sentrale myndigheter til å inngå samarbeidsavtaler med de frivillige friluftslivsorganisasjonene om bistand gjennom en hektisk sommersesong.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.