Ny undersøkelse: Stadig flere har ladeboks i garasjen

Norsk elbilforening

Tre av fire bruker hjemmeladeboks når de lader elbilen hjemme. Det viser ferske tall fra spørreundersøkelsen Elbilisten 2021, utført av Norsk elbilforening.

I årets undersøkelse svarer hele 77 prosent av elbilistene at de bruker ladeboks når de lader hjemme. Dette er en økning på 8 prosentpoeng fra året før. Den vanlige stikkontakten er med andre ord i ferd med å forsvinne ut når det kommer til elbillading.

Med over 400 000 elbiler registrert i Norge, betyr det anslagsvis over 300 000 ladebokser innstallert i Norge til nå. 

Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

– Det er en gledelig utvikling at stadig flere skaffer seg hjemmeladeboks. Det gjør at elbilistene lader både enkelt og sikkert i hverdagen, sier Erik Lorentzen, leder for Fag og rådgivning i Norsk elbilforening.

En vanlig stikkontakt er ikke laget for å trekke mye strøm over lang tid. Ved lading av elbil fra stikkontakt må man følge egne retningslinjer og ta en del forhåndsregler. For eksempel er det viktig å avlaste vekten av boksen på ladeledningen og å avslutte ladingen fra bilen før man drar ut støpselet. 

Les også:  LESERINNLEGG: Nei til flere amerikanske baser i Norge!

Det er derfor utviklet en egen kontakt for elbillading som er mer robust og har innbygde sikkerhetsfunksjoner. Det er denne kontakten som finnes på en ladeboks, og som gir enkel, sikker og raskere lading.

Der man lader til vanlig bør man innstallere hjemmeladeboks. Det er det klare rådet både fra Elbilforeningen og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Blant de som svarer at de ikke lader med en hjemmeladeboks i dag (33 prosent), så planlegger halvparten å kjøpe en. 19 prosent vet ikke.

Les også:  Slik hjelper skolen elevene med å forebygge synsproblemer

Det siste året har det skjedd mye som bidrar til å forbedre ladesituasjonen til nordmenn hjemme. Laderetten for beboere i borettslag kom på plass i lovverket ved nyttår, og 1. juli kom forskriften som skal sikre at nye bygg skal være ladeklare. Begge lovendringene er opprinnelig forslag fra Norsk elbilforening.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.