Fangst av kongekrabbe i 2024

ned

Nærings- og fiskeridepartementet har vedtatt regulering av fangst av kongekrabbe i kvoteregulert område i 2024. Reguleringen blir i det alt vesentlige videreført, men med noen endringer i 2024.

– Kongekrabben har over mange år bidratt til stor verdiskaping i Øst-Finnmark og ringvirkninger utover landsdelen. Vi ser en kraftig reduksjon i totalkvoten i år sammenlignet med de seneste årene, fordi bestanden blir vurdert å være mindre i størrelse enn før. Samtidig må vi understreke at bestanden fremdeles er innenfor forvaltningsmålet. Reguleringen av kongekrabbe er i det alt vesentlige videreført, og endringene i reguleringen for 2024 blir gjort for å ivareta bestanden og verdiskapingen framover, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth.

Om reguleringene:

  • Det er fastsatt en totalkvote for hannkrabber på 966 tonn.
  • Det er fastsatt en totalkvote for hunnkrabber på 60 tonn.
  • Av totalkvoten hannkrabber er det avsatt 15 prosent til skadd krabbe.
  • Fredningsperioden er utvidet med en månad til også å gjelde i mars månad.  
  • Tillatt bifangst for fiske med bunngarn eller bunnline blir redusert fra 3 prosent til 2 prosent i 2024.
  • Ilandføringsvederlag for kongekrabbe bortfaller.
  • Omsetningskravet på 200 000 kr for full kongekrabbekvote blir videreført i 2024.
Les også:  Roy-Johann fra Bodø er Årets talent 2024

Totalkvoten er fastsatt til 966 tonn hannkrabber og 60 tonn hunnkrabber i 2024. Av totalkvoten er det i tillegg avsatt 1 tonn hannkrabbe til fritidsfiske, 5 tonn til forsking og 10 tonn til turistfiske- og reiselivsbedrifter, og dessuten 70 tonn til bifangst i fiske med bunngarn og bunnline. I tillegg er det satt av 10 tonn til videreføring av ungdomsfangstordningen.

Avsetningen til bifangstordningen av kongekrabbe for fiske med bunngarn og bunnline blir redusert fra 3 prosent til 2 prosent. Det er i tillegg vedtatt en maks kvote på 1,5 tonn per fartøy innenfor denne ordningen.

Les også:  – Coop selger turbokylling mot medlemmenes ønske

Mars og april måned er stengt for fangst av kongekrabbe av hensyn til kongekrabbens skallskifte, men aktivitet fra reiselivsbedrifter er unntatt fordi det skjer i avgrenset omfang. Det er i tillegg vedtatt kortvarige perioder med stenging for å legge til rette for forskingstokt i og utenfor det kvoteregulerte området. Også her er aktivitet fra reiselivsbedrifter gjort unntak for.

– En kraftig nedgang i kvoterådet medfører at det er naturlig å redusere alle avsetninger, sier Myrseth.

Les også:  Nye statsråder i Nærings- og fiskeridepartementet

Kvotemodellen har vært omdiskutert helt siden den ble innført. Den har ikke virket etter hensikten, blant annet fordi det har blitt åpnet for flere deltakere i fangsten og trinnene i modellen ikke har blitt justert slik intensjonen med modellen var. Derfor foreslo Fiskeirdirektoratet endringer i høringen for reguleringen for 2024.

– Jeg har besluttet at det ikke skal gjøres endringer nå, men at vi skal ta med oss innspillene i høringen og ta en grundig vurdering av hele modellen før vi foreslår endringer. Omsetningskravet blir derfor videreført på samme nivå i 2024 som tidligere år, sier fiskeri- og havministeren.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.