Så mye dyrere har boliglånet blitt i 2023

kalkulator

Renteøkningene i 2023 har økt rentekostnadene betydelig for boliglånskundene. Rentene ser ut til å holde seg høye en god stund fremover, med mulig rentekutt neste høst.

Flere banker velger å droppe denne renteøkningen for å hjelpe og bygge lojalitet mot eksisterende kunder.

Etter syv renteøkninger fra Norges Bank i 2023, har gjennomsnittlig boliglånsrente økt fra 4,10 % i starten av året til 5,80 % nå i desember. Det viser data fra forbrukertjenesten Renteradar.  Et gjennomsnittlig boliglån på 3,2 millioner har med andre ord blitt 4 500 kroner dyrere i måneden. Inkluderes siste renteøkning som blir effektuert i februar er det ytterligere 1300 kroner ekstra i måneden med en rente på 6 %.

Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

Norges Banks renteprognose fra desember antyder at rentenivået vil forbli stabilt frem til høsten 2024. Selv om den økonomiske situasjonen kan endre seg, tyder det på at folk må forberede seg på å håndtere høye rentekostnader en god stund til. Prognosen legger til grunn fire rentekutt i slutten av 2024 og i 2025. Det vil i så fall gi en boliglånsrente på rundt 5 % mot slutten av 2025.

Les også:  Spar penger: Dette kan du gjøre med middagsrestene

– Vi ser at det er betydelige besparelser å hente for mange låntakere. Dette innebærer at det er mange som potensielt kan redusere sine månedlige utgifter ved å forhandle om renten eller ved å se etter mer gunstige lånevilkår hos andre banker. Det er spesielt de med lavere belåningsgrad som har mest å hente på å ta å disse grepene, sier Sindre Noss, markedssjef i Renteradar.

Bankene har begynt å varsle renteøkning etter rentemøte forrige uke, men rekordmange banker har varslet at de velger å ikke øke renten denne gangen. Blant bankene som likevel innfører renteendringer, har flere begrenset økningen til 0,15 prosentpoeng.

Les også:  LESERINNLEGG: Bilistene flås og bompengene sløses!

– Flere banker tar tydelig grep for å styrke kunderelasjonene i et marked der konkurransen intensiveres og kundenes villighet til å bytte bank øker. Den økte konkurransen og mer dynamikk i bankmarkedet kan bidra til mange boliglånskunder kanskje kan slippe litt billigere unna denne rentehevingen til Norges Bank, sier Noss.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.