I en faresituasjon kan riktig hastighet, sikkerhetsavstand og gode dekk utgjøre hele forskjellen

fart bil laserkontroll

Kjøreforholdene kan være krevende om vinteren, og det som skaper de største faresituasjonene, er som regel stor fart og sjåførens kjørestil. Slitte dekk utgjør også en risiko, og gir lengre bremselengde og dårligere kontroll over bilen, spesielt på glatte veier. 

Det er mange ting som har betydning for hvordan en bil stopper i faresituasjoner. Blant de som sjåføren kan kontrollere er dekkene på bilen.  Med riktig type dekk, som er tilpasset veiforholdene, kan bremselengden reduseres som også kan bidra til å redusere risikoen for en ulykke.

Om vinteren er de største risikofaktorene høy fart og sjåførens kjørestil. Grunnregelen er at når hastigheten dobles, firedobles bremselengden. Derfor kan riktig fart og sikkerhetsavstand gi deg tiden du trenger i en nødsituasjon, for eksempel ved en potensiell kollisjon. Slitte dekk øker også risikoen for ulykker på glatte veier, da de gir forlenger bremselengden og gjør det vanskeligere å håndtere bilen. Dessuten vil ikke slitte dekk fjerne snø og slaps like effektivt under dekket, noe som gir dårligere veigrep. 

Bremselengde er avstanden bilen kjører etter at du har tråkket på bremsen. Bremselengde forveksles ofte med stopplengde, som du får når du legger sammen reaksjonslengden og bremselengden. Reaksjonslengden er avstanden bilen kjører før du oppdager en fare og trykker på bremsen. 

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

Ifølge en test utført av Nokian Tyres der man kjørte med en fart på 40 kilometer i timen på isete veier, er bremselengden med ABS-bremsing 105 meter med sommerdekk, 65 meter med vinterdekk designet for Sentral-Europa, 45 meter med piggfrie dekk designet for Norden, og 35 meter med piggdekk.

–På samme måte som med bremselengde, er det flere faktorer som påvirker førerens reaksjonstid, og de kan være avgjørende i faresituasjoner. Faktorer som tretthet, krevende kjøreforhold og andre distraksjoner som mobilbruk under kjøring, kan svekke sjåførens reaksjonstid, sier Matti Morri, leder for teknisk kundeservice hos Nokian Tyres.

Slik reduserer du stopplengden:

 • Observere og forutse. Vær på vakt i trafikken – faresituasjoner kan oppstå brått og uventet. Selv om du overholder reglene, kan andre førere og fotgjengere gjøre uforutsigbare ting i trafikken. Dyr kan også plutselig løpe ut i veien.
 • Holde tilstrekkelig sikkerhetsavstand. Med tilstrekkelig sikkerhetsavstand til bilen foran får du tid til å reagere på faresituasjoner. I motorveihastigheter kan du beregne en tilstrekkelig sikkerhetsavstand ved å konvertere hastigheten fra kilometer i timen til meter, og måle avstanden mellom bilen din og bilen foran deg. 
 • Ikke kjør bil når du er trøtt. Tretthet påvirker reaksjonstiden og svekker evnen til å reagere på faresituasjoner.
 • Fokuser på kjøringen. Bruk av telefon og betjening av bilens kjørecomputer gjør deg mindre oppmerksom på trafikkbildet.
 • Hold fartsgrensen. Fartsgrenser bidrar til å holde veiene trygge for alle, fra førere til fotgjengere.
 • Tilpass farten etter forholdene. Bremselengden er betydelig kortere på tørre veier enn under regn- eller snøforhold. Tilpass farten etter været.
Les også:  Avinor: Slik blir vinterferieutfarten

Hvis du kjører i 90 km/t, beveger bilen seg 25 meter i sekundet, og hvis du ikke fokuserer på veien kan mye skje på et øyeblikk. Selv om bilsikkerhetssystemer øker trafikksikkerheten og hjelper deg i farlige situasjoner, er det avgjørende med gode dekk av høy kvalitet når det virkelig gjelder. Med riktig type dekk kan du potensielt forhindre at det oppstår alvorlige ulykker.

Les også:  Frykter for trafikksikkerheten etter snørik vinter

– Premium-dekk bruker høykvalitets gummiblandinger, som gir optimal ytelse under alle forhold og i et bredt temperaturområde. Når det gjelder vintergrep, slår et premium-dekk lett budsjettversjoner, sier Morri.

Veigrepet svekkes etter hvert som slitebanen slites ned. Du kan kontrollere dekkslitasjen ved å måle mønsterdybden. Vegtrafikkloven angir minimum lovlig mønsterdybde for vinter- og sommerdekk. For vinterdekk er det 3 millimeter, og for sommerdekk 1,6 millimeter. Av sikkerhetsgrunner anbefales en mønsterdybde på minst 4 millimeter for vinterdekk.

Tips for å redusere faren i faresituasjoner:

 • Sørg for at frontlyktene er rene og fungerer som de skal.
 • Husk å sikre løse gjenstander i bilen slik at de ikke flyr forover under bråbremsing.
 • Ha en varseltrekant og refleksvester i bilen i tilfelle ulykker.
 • Utfør en prøvebremsing på et trygt sted. Bremsene kan være svært kraftige i moderne biler.
 • Prøv å holde deg i ditt eget kjørefelt i bremsesituasjoner.
 • Advar møtende biler om potensiell fare ved å blinke med frontlysene.
 • Meld umiddelbart fra om ulykker ved å ringe nødnummeret.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.