Ny undersøkelse: Foreldre vet ikke hva barna opplever på nett

nettspill

Undersøkelse viser at halvparten av norske foreldre ikke synes de vet nok om hva barna deres gjør og opplever på nett. Tirsdag markeres Safer Internet Day.

– Barn og ungdom er mye på mobilen og det er ikke lett for foreldre å vite hva de opplever der, sier Tron Ingebrigtsen, IT-sikkerhetssjef i Frende Forsikring.

– Det er veldig viktig å prate med barna og gjøre dem trygge på at de kan komme til deg hvis de opplever noe som ikke er greit. Og ikke minst snakke med dem så de vet hvor grensa går, sier han.

Den 7. februar er Safer Internet Day
Medietilsynet bruker Safer Internet Day til å invitere foreldre på foredrag, enten online eller på Kulturhuset i Oslo. Barns personvern og rettigheter, samt foreldres kontrollbehov er noen av temaene som skal diskuteres.

– Her kan foreldre lære om utfordringene barn og ungdom møter på nettet, tidlig mobilbruk og gaming, sier Tina Jerstad i Tenerity, et selskap som hjelper folk som er blitt offer for ID-tyveri og nettmisbruk.

Les også:  St. Eystein skole i Bodø feirer 20 år!

Det er Norstat som på vegne av Frende Forsikring har spurt foreldre hva de vet om det barnet opplever på nett. Og foreldre har all grunn til å være bekymret for barnas liv på nettet.

– Politiet forteller at det har vært en økning i tilfeller hvor fremmede betaler mindreårige for seksualiserte bilder og filmer barna har tatt av seg selv, sier Tina Jerstad.

I januar i år fortalte Kripos og Agder politidistrikt om kodespråket barn under ti år bruker for å kommunisere med, og få betalt for, bilder.

– Det er lett for å tenke at det er de eldre som er mest sårbare på nettet, men barn og ungdom blir også utsatt for utpressing, sier Jerstad i Tenerity.

Dårlige vaner om nettsikkerhet
Det er ikke bare salg av bilder foreldre bør snakke med barna sine om. Ifølge Medietilsynet har 2 av 5 mellom 9 og 18 år delt egne passord på ulike kontoer med venner.

Les også:  Krimekspert Olav Rønneberg til "Åsted Norge"

– Det kan være veien inn til både kontokapring og svindel, sier Tina Jerstad.

– Foreldre må snakke med barna sine om passordvaner og hvorfor det er viktig å holde dem for seg selv. Selv om barnet gjerne har større digital kompetanse enn foreldrene tenker de ikke på hva passord på avveie kan føre til, sier Tron Ingebrigtsen i Frende.

Et passord som har havnet hos feil folk kan ende med at barnet ditt blir stengt ute fra kontoene sine og mister tilgang til private bilder og innhold.

– Vi ser ofte at materiale på feil hender fører til krenkelser, mobbing og problemer med å slette bilder fra nettet, sier Tina Jerstad.

– Jeg håper alle foreldre tar seg tiden til å sitte ned med barnet sitt og fortelle om nettsikkerhet. Det betyr ikke at du skal ha full kontroll over nettlivet deres, det blir fort umulig, men du bør være et godt forbilde, en trygg samtalepartner og en person barnet er trygg på å komme til hvis han eller hun opplever noe som ikke er greit. Det er også lurt å gi dem tips om å ta skjermbilde hvis det er noe de reagerer på, som de kanskje kan vise til en voksen, sier Ingebrigtsen.

Les også:  Sex uten samtykke: AUF Nordland fikk gjennomslag i Arbeiderpartiet

Lær barna nettvett:

  • Snakk om hva som er ok å dele og ikke på sosiale medier
  • Gå gjennom sikkerhetsinnstillingene med barnet og gjør innholdet som deles kun synlig for venner
  • Sikre barnets kontoer med totrinnspålogging
  • Lær barnet å ikke dele passordet sitt med andre, uansett
  • Fortell barnet at han/hun ikke kan legge ut bilder av andre uten å ha spurt dem om det er greit
  • Be barnet komme til deg hvis han/hun opplever noe ekkelt på nett
  • Fortell barn at de ikke ukritisk skal klikke på lenker
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.