Episode nr. 100 for podcasten «Nordnorsk historie»

nordnorsk historie

Podcasten «Nordnorsk historie» feirer utgivelse nummer 100. Serien gjør dypdykk inn i den nordnorske historien og målet er å tilslutt lage en kronologisk fortelling om Nord-Norge.

Programleder Jitse Buitink er utdannet i samfunnsfag og historie med hovedvekt på nordområdene.

– Størst inntrykk på meg gjør den urettferdige og umenneskelig behandlingen flyktningene fra Nord-Troms og Finnmark fikk gjennom hele historien, fra nedbrenning til oppgjør og manglende oppfølging. Den psykiske belastningen for de som ble traumatisert, og generasjonen som kom etter er et nasjonalt traume som aldri er anerkjent.

Det er flere tidsvitneintervju i serien, men det sterkeste er kanskje episoden «Evakueringen fra Kåfjord» med Torleif Lyngstad.

– I snart syv år har jeg reist opp og ned, fra Bindal til Pasvik og samlet historier. Vi har råmaterialer til mange flere episoder, og disse blir produsert og publisert fortløpende, forteller programleder Jitse.

Les også:  Rødt kritisk til ferjeanbudet Dønna - Herøy

Krigen er også tema i episode nummer 100 og 101. Episode nummer 100 er fra Senja og tragedien på Svensgrunnen hvor fiskere ble massakrert og kidnappet av en russisk ubåt, denne historien er mye mindre kjent enn tragedien på Hopseidet da en tysk ubåt tok strandhugg.

Episode 101 omhandler den største flyulykken på norsk jord. I listen som VG presenterte i 2019 ble ikke Flytragedien i Lavangen omtalt en gang. Men 51 mennesker falt ned fra lufta og i fjorden. Ikke en gang Wikipedia har en artikkel om ulykken.

Les også:  Rødt kjemper for Skjoma i Narvik

– Så nei, jeg føler ikke at vi hverken er ferdige, eller blir ferdige, med krigshistorien. Nordnorsk historie fikk ikke plass nok da nasjonen skulle finne seg selv på nytt. Kanskje var det for å skjule overgrepene utført av norske soldater, eller det beryktede Harstadkontoret og Finnmarksbyen i Harstad, kanskje det har noe med skiltene «Finnmarking bakerst i køen», spør Jitse.

– Man skal huske at mange av de som sto bak overgrepene var helter for alle andre, og det måtte Nord-Norge også akseptere, tror jeg. Men nå er heltene borte, så det er på tide å snakke om dette nå. Hedre de som ikke ble hedret, og være stolte av at vi både overlevde og klarte å bygge oss opp av ruinhaugen.

Les også:  Vil ha samferdselssatsing i Ofoten

Noen av intervjuobjektene er så dyktige og opplyste i sin sak, at det lett kan føre til debatt. Debatt er bra, det presser frem et engasjement og det fører til mer oppmerksomhet rundt sakene.

– Episoden om Nord-Norges president er den mest diskuterte. Den handler om hvordan general Fleischer som øverste leder for de militære styrker i Nord-Norge også ble leder for sivilsamfunnet. Kanskje falt det tungt for hjertet hos mange at Nord-Norge i denne perioden klarte seg selv, avslutter programlederen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.