Elbilsalget i Nordland «tar av»

nybil bruktbil

Elbilsalget i Nordland økte med svimlende 98 prosent i fjor. Aldri før er det solgt så mange elbiler i fylket. Nordland elbilforening jubler over rekorden.

Mens det i 2020 ble solgt 1388 nye elbiler, ble det i 2021 satt rekord med 2748 elbiler. 53,1 prosent av nybilkjøperne i Nordland valgte elbil i fjor. Det viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken, OFV.

– Elbil er definitivt blitt førstevalget for nybilkjøperne i Nordland, sier Svein Krogsæter leder i Nordland elbilforening.

Han mener det er slutt på tiden hvor elbil var et storbyfenomen.

Les også:  Kommunale boliger: 15 kommuner i Nordland bruker denne nyvinningen

– Bedre ladenettverk og større tilgang på elbiler som har lang rekkevidde, stor bagasjeplass og hengerfest gjør at flere velger elbil i Distrikts-Norge, forteller Krogsæter.

Og med det kuttes også klimagassutslippene i transportsektoren.

– For at Norge skal nå klimamålene, må utslippene i transportsektoren kuttes. Da må folk velge elbil når de skal kjøpe ny bil.

– Høy elbilandel i nybilsalget gjør også elbil etter hvert tilgjengelig i bruktbilmarkedet. Det er viktig siden folk flest kjøper bruktbil, legger Krogsæter til.

Les også:  LESERINNLEGG: Det rustes til helsestrid i Nord-Norge

Elbilforeningen tror det vil komme nye elbilrekorder i 2022, men minner om at det ikke vil komme av seg selv.

– Momsfritaket må videreføres i 2022 fordi det gjør at elbil vinner konkurransen når forbrukerne gjør valget hos bilforhandleren, sier Krogsæter. Samtidig er den lokale politikken som miljørabatt på bompasseringer og parkeringsrabatt viktig for å gjøre det attraktivt å velge elbil.

Krogsæter mener man heller ikke må glemme hurtigladeutbygging:

– Nordland elbilforeningen har satt spesielt fokus på hurtigladetilbudet i fylket de siste årene, og er glad for at det nå er etablert flere ladetilbud blant annet på Kystriksveien, sier han.

Les også:  Sortland: Sterk Ap-kritikk av Høyre i Kleiva-saken

Stortingets mål er at alle nye biler i 2025 skal være nullutslippsbiler. – Vi er i god rute, men det trengs fortsatt en kraftfull politikk for å nå målet. Så det er bare å brette opp armene for 2022, avslutter Krogsæter.

Tesla var det mest populære elbilmerket i Nordland i fjor viser tallene fra OFV. Etterfulgt av Volkswagen og Nissan.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.