Dekkskifte: Dette er reglene i nord

vinter vei

Vinteren er i anmarsj, og tiden er inne for å skifte dekk. Men vet du hva reglene er? I de nordligste fylkene, Nordland, Troms og Finnmark, er det krav om minimum 3 millimeter mønsterdybde fra 16.oktober til og med 30.april.

I resten av landet er det krav om minimum 3 millimeter mønsterdybde fra 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag. Fra disse datoene er det også lov å bruke piggdekk.

Les også:  Arctic Race of Norway: Må ha over 100 løypevakter i Bodø

– Er det krevende og dårlig føre der du skal kjøre, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Vær og føre trumfer datoen, sier Roy Harald Holm i Statens vegvesen, og legger til at det er viktig at dekkene dine er i god stand, og tilpasset kjøretøy og føre uansett årstid.

Du kan ikke bruke sommerdekk på vinterføre, fordi sommerdekk ikke har tilstrekkelig veigrep på is og snø.

Les også:  Eurovision Young Musicians 2024 i Bodø

Kravet til mønsterdybde gjelder uansett hvilken dekktype du har på bilen, og pigger er bare tillatt på vinterdekk.

Skal du kjøre med tilhenger er det samme krav til mønsterdybde på tilhengerens dekk som på kjøretøyet.

– Som sjåfør er du ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep, hele året. Husk at riktig merking og mønsterdybde på dekkene ikke er en garanti for godt nok veigrep, sier Holm.

Les også:  Nye lufthavner for Tårnsenteret i Bodø

Man skal alltid huske på at dekk er ferskvare. Gummien i dekkene blir dårligere jo eldre de er. Sjekk derfor at dekkene er i god stand før du legger om.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.