70-åringen som gjør Norge tryggere

tryg

Livbøyen fyller 70 år i år, og Tryg Forsikring markerer jubileumet med å utplassere rekordhøye 4500 nye livbøyer over hele Norge.

– Tryg-bøyen er en del av vårt samfunnsoppdrag og DNA og et ikon langs Norgeskysten. Det er derfor helt naturlig at vi i jubileumsåret bruker ekstra midler til å produsere et rekordhøyt antall nye livbøyer som skal bidra til mer trygghet langs sjø og vann over hele Norge. Vi er stolte over livbøyen vår som i 70 år har medvirket til å redde anslagsvis over tusen personer fra å drukne langs vårt langstrakte land. Samtidig er vi ydmyke over tilliten samfunnet viser oss ved å la livbøyen få en sentral plass der folk ferdes, og vi er takknemlig hver eneste gang vi ser at livbøyen har bidratt til å redde liv, sier Espen Opedal, Norgessjef i Tryg Forsikring.

Les også:  Hurtigruten vil støtte prosjekter langs kysten

I fjor druknet 75 mennesker i Norge, mens hittil i år er 21 personer omkommet i drukningsulykker. Siden januar 2020 har 184 mennesker druknet her i landet.

Den første livbøyen ble utplassert i Salhus utenfor Bergen i 1952, og siden har Tryg satt ut over 53000 livbøyer over hele Norge, ved sjø, elver og vann der folk ferdes. Hvert år sender Tryg ut vel 2500 nye livbøyer, og hver bøye har sin egen fadder som passer på at de er klare til bruk.

– At livbøyen fyller 70 år er en milepæl som vi kommer til å markere gjennom hele året, ikke minst i sommer hvor vi også involverer alle ansatte i selve bursdagsfeiringen. Historien om livbøyen er også historien om at Tryg ønsker å være mer enn bare et forsikringsselskap. At vi har et samfunnsoppdrag som innbefatter en nullvisjon mot drukning. Det er for mange drukningsulykker hvert år, og selv om vi er takknemlig hver gang vi ser at livbøyen har bidratt til å redde liv, ønsker vi en større nasjonal dugnad mot drukning der Norge innfører en standard for drukningsforebyggende tiltak, sier Opedal.

Les også:  Nye tall: Slik endte årets båtsesong i Nordland

Livbøyene blir støpt av firmaet Polyform i Ålesund, og påmontert redningstau og refleks hos Vekst Ålesund før de fraktes til Grønneviken Industrier i Bergen som legger på maling og den siste finpussen. Vekst Ålesund og Grønneviken er industribedrifter for varig tilrettelagte arbeidsplasser.

Rund, rød og hvit er Tryg-bøyen et pålitelig landemerke langs Norges langstrakte kyst, og en påminnelse om å være ekstra på vakt ved sjø eller vannkanten. Ofte er det kommuner og lokale havnemyndigheter som har tilsyn med livbøyene.

Les også:  Journalisten Bjørn Olav Jahr: – Fakta må alltid trumfe følelser

Mange velforeninger, båthavner, marinaer og grendelag har også engasjert seg for å gjøre nærmiljøet sitt tryggere, og blitt faddere for en Tryg-bøye. En komplett og fungerende livbøye er viktig når ulykken er ute, og bøyefadderne bidrar til å redde liv.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.