Danmarks største kyllingprodusent dropper «turbokylling»

anima

– En enorm seier for dyrevelferd, sier dyrevelferdsorganisasjonen Anima, om Danmarks største fjørfeslakteri sin beslutning om å fase ut industrikyllinger.

Danmarks største produsent av kyllinger, Danpo som har ca. 50 millioner kyllinger i året, vil stoppe helt med hurtigvoksende kyllinger. Det er en omstilling, som i dyreverns øyne kan sammenlignes med når virksomheter for eksempel dropper buregg. 

Allerede i år vil en stor del av Danpos produksjon gå over til en mye mer robust kyllingrase, og innen slutten av neste år skal all produksjon av ‘turbokyllinger’ etter planen opphøre. Som et resultat er selskapet, som mange har assosiert med billige lørdagskyllinger, blant de første i verden til å fase ut de hurtigvoksende kyllingene.

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

– Det er enorm og kanskje den største seieren for dyrevelferd i Danmark, sier Thorbjørn Schiønning, kommunikasjonssjef i dyrevelferdsorganisasjonen Anima.

– Det er ganske uvanlig at en produsent går så langt foran lovverket. Jeg husker ikke at jeg har opplevd at en industriprodusent fjernet hele bunnen av produksjonen. Internasjonalt er Nederland det eneste landet i verden der turbokyllinger har blitt fjernet helt fra kjølediskene.

Rasen kalles ross 308 og er ryggraden i industriell kyllingproduksjon, da den kan vokse fra fersk klekket kylling til 2,1 kilo på bare 33 dager. Ifølge eksperter gir dette store lidelser for kyllingene, som sykdommer, fotslitasje og større dødelighet.

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

I Norge arbeider Anima – stopp dyremishandling også for å få retail og matservice til at gå vekk fra hurtigvoksende kyllinger. Det finnes allerede store virksomheter, som har skiftet til langsommere voksende, for eksempel Rema 1000 i samarbeid med Norsk Kylling.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.