I 2018 så vi en tropisk bølge av tiki drinker, grønnsaksingredienser og en eksplosjon av whisky og bourbon cocktailer. Hva kan vi forvente oss i 2019?
Cocktailentusiaster har mye å se frem til i 2019. Vi kan blant annet se frem til mange overraskende ingredienser og uvanlige paringer, ifølge den årlige Culinary + Cocktail Trends Forecast lansert av Kimpton Hotels & Restaurants tidligere denne måneden. Rapporten baserer seg på tilbakemeldinger fra 130 eminente bartendere og bransjefolk fra restauranter og barer i USA og utvalgte steder i Europa.
Topp 5 trender for 2019
1. Mocktails – alkoholfrie cocktails
En av de største endringene vi vil se i 2019 er at det vil være et større utvalg av mocktails. 80% av bartenderne som var med i undersøkelsen har bemerket at det vil være større fokus på alkoholfrie alternativer på menyene i året som kommer. I stedet for generiske blandinger som grenadin og fruktjuice, vil det bli mer kreativ bruk av hjemmelagde sirupper og tonics, gjærede ingredienser og alkoholfri sprit.
2. Bærekraft
Bærekraft har nå også blitt et «buzzword» i barmiljøet. Vi kommer til å se ett mye større fokus på gjenbruk av ingredienser, det være seg grønnsaksrester, sitrusskall og frø, ingredienser som ellers ville blitt kastet, samt spiselige pyntegjenstander og garnityr. Det vil også være mer fokus på å spare vann og is. I 2019 kan vi derfor forvente oss romtempererte cocktails og en større utnyttelse av råvarer.
3. Helse
Bartendere bruker allerede grønnsaker, kombucha og kaldpresset juice for å gi cocktailer en «sunn» oppgradering. Vi kan forvente å se mer av det i 2019, men med flere uortodokse ingredienser som sopp, eksotiske spirer og bønner, obskure grønsaker, og den sagnomsuste gurkemeien.
4. Overraskende ingredienser
Grensen mellom hva som er mat og hva som er drikke ser ut til å bli visket ut. Vi kjenner allerede til cocktailer med velsmakende elementene som «szechuan pepper», rødbeter, saus og bacon. Dette vil det også være mer fokus på fremover. Matinspirerte cocktailer, eller rettere sagt matretter som blir omgjort til cocktails, kommer til å være i fokus. Her står det bare på kreativiteten.
5. Kulinarisk mixologi
Forvent å se flere restauranter med fokus på cocktaildrevne matopplevelser. Det vil være ett større fokus på kulinarisk mixologi, hvor mat og cocktailer går hånd i hånd. Så når det gjelder mat og drikkeparing er vinen ute. Cocktailer er inn.
Til slutt, hva blir den store snakkisen i 2019?
Akevitt?
Det har vært store forventninger til akevitt. Mange store internasjonale topp-barer har lenge vært i bresjen for –og proklamert at dette brennevinet kommer til å bli det nye store. Den store akevitt-revolusjonene har derimot latt seg vente på. Er 2019 året hvor akevitt virkelig blir satt på bartkartet?
I følge PUSH Magazine er det fortsatt grunn til å tro det. De trekker blant annet frem at akevitt er «den beste basen» for å gjøre en cocktail «mer interessant og spennende», og dermed noe vi forhåpentligvis vil se mer av i 2019. Utfordringen kan sies å være at selv om bartendere, journalister, trendspottere har et engasjement for akevitt, er det ikke til å stikke under en stol at det har ikke konsumentene.
Så om det blir en trend eller ei får tiden vise, men at nasjonal brennevinet vårt har noe å gjøre i en cocktail, er et absolutt faktum.
Akevittcocktails – Oppskrifter
Det finnes et hav av oppskrifter på akevittcocktails, og under finner du oppskrifter for både den mer eller mindre erfarne drinkmikseren:
Lysholm Limonade
Du trenger:
4 cl Lysholm No 52
Schweppes Lemon
Det hele blandes, og serveres med isbiter.
Old Fashioned a’la Norway
– én morsom variant av den klassiske Old Fashioned, som vanligvis er med Bourbon.
Du tenger:
4 cl Lysholm Line Aquavit
3-4 dr Angostura
1 sukkerbit
1 dash soda
Sukkerbiten knuses med en old fashion spoon i glasset m/soda og angostura. Ha deretter i is og akevitt. Pynt med limeskive og bringebær.
Akevitt Mule
Klassikeren Moscow mule, der vodkaen er byttet ut med akevitt. Veldig enkel og forfriskende.
Du trenger:
4 cl Lyshom Linie Aquavit
1 dl ingefærøl
Saften fra ½ lime
Det hele blandes, og serveres med isbiter. Server gjerne med en skive frisk ingefær.
Aquavit Tonic (A&T)
Du trenger:
4 cl Lysholm No 52
8 cl tonic
Norske bær
Isbiter
Fyll et longdrink glass med is. Hell akevitt over, og fyll opp med tonic og bær. Rør og server. TIPS: Prøv deg frem med annen garnityr! Hva med for eksempel pepperkorn eller stjerneanis?
Akevitt Sour
Du trenger:
4 cl Lyshom No 52
4 cl sitronsaft
2 cl sukkerlake (kok 1:1 vann og sukker)
1 eggehvite
Ha alle ingrediensene i en shaker, rist til shakeren kjennes kald ut. Sil over et rocksglass med isbiter. Kan også lages uten eggehvite. Eggehviten lager kun en «skumhinne» på toppen av drinken, men tilsetter ingen smak.