Bosch leder an på IoT

data nett

Bosch har nådd den neste milepælen på veien til å bli en ledende global IoT-leverandør. Selskapets første trinn var å gi biler, maskiner, bygninger og millioner av andre hverdagsobjekter dekning. Bosch solgte 52 millioner nettaktiverte produkter bare i 2018, over en tredjedel mer enn året før. Med Bosch IoT Suite basert på åpen kildekode har selskapet allerede gitt dekning til mer enn 10 millioner enheter fra ulike produsenter.

Bosch samarbeider nå med partnere for at disse enhetene skal kunne kommunisere og samhandle med hverandre i et eget økosystem. Den ledende leverandøren av teknologi og tjenester tilbyr et glimt inn i fremtidens dekning på farten, på jobben og i livet på Bosch ConnectedWorld 2019 (BCW19) i Berlin, en industrimesse med slagordet «From the internet of things to the economy of things» (fra tingenes internett til økonomien i tingene). Distribuert ledgerteknologi (DLT), som blokkjede, kan bli nøkkelteknologien på disse områdene.

– Ved å slå sammen de fysiske og digitale verdenene, skaper vi et miljø som støtter folk i mange aspekter av deres daglige liv, sa Bosch CEO Dr. Volkmar Denner på BCW19, der han talte til rundt 5000 teknologientusiaster fra arenaer innen politikk, forretning, vitenskap og det offentlige.

– I fremtiden vil ikke ting bare ha dekning, de vil drive forretninger sammen, sier Denner,

DLT som nøkkelteknologi for tingenes økonomi
Bosch forventer at det globale DLT-markedet, når vi snakker i euro, totalt kan være verdt en elleve- eller tolvsifret sum innen 2025. Bosch tar en strategisk interesse i disse teknologiene, da de vil innlede «økonomien i tingene», som vil gjøre det mulig for ting å kommunisere selvstendig med andre tilkoblede ting, og til og med inngå smarte kontrakter alene. På mobilitetsområdet kan dette for eksempel bidra til å fremskynde rutinemessige prosedyrer i biler. Resultatet kan være tjenester av alle slag, som automatisk fakturering av bileiere for bruk av bomveier, parkeringsplasser og ladestasjoner.

Les også:  Black Week ga pakkerekord for Posten

En bil som forhandler med ladestasjoner
Bosch samarbeider med energileverandøren EnBW på en prototype som bruker blokkjedeteknologi for å forbedre ladeprosessen for el-biler. Ideen er å strømlinjeforme og tilpasse hele prosessen til kundens behov, så de kan velge, reservere og betale for ladetjenester slik det passer dem.

Operatøren kan for eksempel kombinere programvaren utviklet av Bosch for biler med en smart ladestasjon-manager for å tilby kundene gjennomsiktige prismodeller, med alternativer som varierer i sanntid i henhold til tilgjengelige ladestasjoner og grønn strøm fra fornybare energikilder. Hele transaksjonen – reservasjon og betaling – er en fullstendig automatisert blokkjedeoperasjon. Tjenesten kan ta hensyn til andre kundepreferanser. En kunde med små barn og som liker kaffe kan for eksempel velge en ladestasjon med lekeplass og kafé i nærheten. Innledende forsøk med dette nye systemet er i gang.

En bil som betaler for sin egen parkering
Bosch og Siemens samarbeider med å utvikle en annen applikasjon, et smart parkeringssystem basert på blokkjede. I fremtiden vil DLT gjøre parkering betraktelig mindre slitsomt. Biler vil kommunisere direkte med parkeringsfasilitetene i nærheten og forhandle seg frem til de best vilkårene. Så snart bilen ankommer innkjøringen til det valgte parkeringshuset, vil den identifisere seg ved bommen, som deretter heves uten at sjåføren trenger å ta en billett fra maskinen.

Les også:  Viktig for norsk sjømatnæring å være synlig i Kina

Sjåføren kan også forlate parkeringshuset uten å gjøre noe mer, siden bilen allerede vil ha kommunisert med utkjøringsbommen og avtalt parkeringsavgiften i en virtuell transaksjon. Sjåfører trenger ikke lenger å ha småpenger klare eller bekymre seg for at de skal miste parkeringsbilletten. De to selskapene har installert en prototype ved Bosch sin forskningsbase i Renningen og ved Simens’ base i München.

Distribuerte strukturer for å gjenopprette tilliten til internett
Distribuerte strukturer på tvers av internett er kjernen i DLT. I stedet for et par plattformleverandører som lagrer data ved datasentre, er det spredt over mange servere.

– For å bygge opp tillit til digitale økosystemer, trenger vi åpne plattformer og et internett som tilhører alle. Det vil gi folk reelle fordeler. Hvis brukere er «fanget», kan en nettplattformleverandør endre vilkårene sine som de vil. Ved å være uavhengig av de store internettgigantene, trenger ikke brukerne lenger blindt å godta slike endringer, sier Denner.

– Vi bygger opp tilliten til internettplattformer med disse distribuerte strukturene. De gjør at mange deltakere kan delta, sier styremedlem i Bosch og CDO/CTO Dr. Michael Bolle.

Distribuerte plattformer som drives av et økosystem som omfatter mange like partnere, er også bedre beskyttet mot eksterne angrep.

Leder IoT med tre T-er – ting, teknologi, tillit
På Bosch sitt initiativ vil representanter fra ledende internasjonale forbund og organisasjoner inkludert Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), Digital Europe, ETSI, Eclipse Foundation, Trustable Technology, Plattform Industrie 4.0 og Trusted IoT Alliance møtes på det første Digital Trust Forum i Berlin den 16. mai 2019. Hovedfokus for samlingen er spørsmålet om hvordan man skal bygge opp og sikre tilliten til digitale systemer. Innen 2020 er det forventet at det globale IoT-markedet skal øke i volum til $ 250 milliarder dollar, en årlig økning på 35 prosent.

Les også:  Viktig for norsk sjømatnæring å være synlig i Kina

– Vi må sørge for at suksessen med fremtidige innovasjoner ikke hindres av mistillit og frykt. Vi tror som sagt ikke at dette er et lukket system; det er et prosjekt som bare vil fungere på en levedyktig og bærekraftig måte med støtte fra alle partnere, sier Bolle. 

5000 deltakere, 80 utstillere, 150 talere
På årets Bosch ConnectedWorld skal over 80 utstillere demonstrere hvordan raske fremskritt innen tingenes internett skaper nye muligheter på jobben og i hverdagen. 15. og 16. mai er rundt 5000 mennesker ventet til STATION Berlin, en arena med 14 000 kvadratmeter gulvareal. Programmet med over 150 talere inkluderer Bosch CEO Volkmar Denner, Münchener Rück CEO Dr. Joachim Wenning, Vattenfall CEO Magnus Hall og HTML-oppfinner og grunnleggeren av verdensveven (www, world wide web) Sir Timothy Berners-Lee.

Rundt 700 programmerere, startup associates og designere vil delta i en hackaton for å komme med nye ideer for tilkoblede løsninger for hverdagslivet, mobilitet, produksjon og logistikk. 2019 er det 6. gang Bosch ConnectedWorld har funnet sted. Det er en av verdens største internasjonale konferanser viet til tingenes internett.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.