Ja, vi elsker bunad!

codan forsikring

Vi nordmenn elser å gå i bunad, men det kan bli en kostbar affære hvis uhellet er ute og bunaden ikke er forsikret.

– Hvert år får vi inn saker etter 17.mai, som ofte dreier seg om uhell med tilgrisede eller ødelagte bunader og tapt sølv. Vær føre-var og sjekk hva forsikringen dekker før nasjonaldagen, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring.  

For mange er bunaden det mest kostbare plagget de eier.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

– En bunadsforsikring kan spare deg for store beløp hvis du først er uheldig, sier Annika Persson.  Å forsikre en bunad til 40 000 kroner koster rundt 300 kroner per år.

Slik tar du vare på bunaden
Barbro Tronhuus Storlien er styreleder i Norges Husflidslag, og er selv bunadstilvirker. Hun har følgende råd til hvordan du best tar vare på bunaden din:

•    Når du tar av bunaden, se over den! Fjern små flekker selv. Rensing sliter på tekstilene og bør spares til den dagen du får en bløtkake i fanget eller andre store tragedier inntreffer. 
•    La bunaden henge til lufting en dag, gå over den med klesbørste og heng den i et skap hvor den ikke blir klemt flat. Bruk en bunadspose, eller et gammelt dynetrekk som beskyttelse mot støv og lukt.
•    Vask skjorten med håndvask eller skånsom maskinvask. Heng den til tørk og pakk den bort ustrøket. Hvis du stryker og henger den bort vil den gulne fortere. 
•    Undersøk om sølvet er komplett. Hvis sølja har mistet et løv, eller trenger profesjonelt stell, lever den til gullsmeden nå. Da får du den tilbake i god tid til neste gangs bruk. Oppbevar sølvet i en lufttett plastpose slik at det ikke blir svart.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.