Svært travel jul hos Kirkens SOS

kirkens sos

For mange mennesker har julen vært preget av ensomhet, relasjonsproblemer og selvmordstanker. Nesten 2500 samtaler har blitt besvart av Kirkens SOS i dagene 23. – 28. desember.

En økende trend er at unge mennesker som sliter med selvmordstanker og med å se meningen med livet.

– Pågangen har vært større enn det har vært mulig å besvare. Det gikk under 2 minutter døgnet rundt mellom hver gang noen forsøkte å kontakte oss. Men vi fikk besvart nesten 2500 samtaler disse dagene. Det er litt færre enn i fjor og dette skyldes i hovedsak lenger og mer alvorlige samtaler med yngre mennesker. Det gikk 18 minutter døgnet rundt mellom hver gang vi påbegynte en ny samtale med et menneske med selvmordstanker, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Kirkens SOS.

Les også:  Stortingspresidenten til Frankrike

Ensomheten kjennes for mange ekstra tung og krevende i julen. Mange ringer også bare for å ha et menneske å snakke med, i mangel av noen andre.

– De store tallene handler om ensomhet og helseproblemer. Men vi har også hatt mange samtaler om relasjonsproblemer og konflikter i julen (490 +15%), selvmordstanker (473 +25%), Utsatt for fysisk og psykisk vold/mishandling (112, -4%), Utsatt for seksuelle overgrep (95, +21%), sier Lasse Heimdal.

Les også:  Trettebergstuen er ikke faktisk etterforsket av Økokrim

– Mange mennesker lever krevende liv som henger sammen med deres levekår. Det er også bekymringsfullt å se utviklingen blant unge mennesker. Dette er en stor samfunnsutfordring, og krever mer fokus på årsaker og tiltak, sier Heimdal. 

– En hyggelig hilsen, et smil eller et nikk fra en venn, nabo eller kollega, selv slike små ting er god medisin som bidrar til god folkehelse, avslutter generalsekretæren i Kirkens SOS.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.