Beskytt øynene dine mot skadelig UV-lys: Optikeren gir råd!

solbriller

Sommerferien inkluderer ofte ulike aktiviteter ved eller på vannet. Enten du velger å bade, leke på stranden, spille sandvolleyball, fiske eller dra på båttur, blir øynene dine utsatt for store mengder skadelig UV-lys.

Her gir Synsams optiker råd om hvordan du best beskytter både øynene og den tynne huden rundt øynene.

De fleste av oss er nøye med å beskytte huden med solkrem, men mange glemmer viktigheten av å beskytte øynene og synet også. Når vi oppholder oss ved en strand eller på vann, er UV-strålingen alltid sterkere. UV-lys, eller ultrafiolett lys, kan være skadelig for øynene på grunn av dets korte bølgelengde og høye energi. Overeksponering for UV-lys kan skade overflaten av øyet og forårsake irritasjon, som fotokeratitt, solbrenthet på hornhinnen. Dette kan føre til ubehag, smerte, tåkesyn og lysfølsomhet.

Les også:  Tilbakela 800 mil: Samlet inn en halv million

Olav Torgersen, Chief Optical Officer i Synsam Group oppfordrer oss til å beskytte øynene våre:

– Langvarig eksponering for UV-stråling kan øke risikoen for å utvikle øyesykdommer som grå stær og degenerative øyesykdommer som aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD). Ved å beskytte øynene dine kan du minimere risikoen for skade på øynene fra UV-lys og beskytte synet ditt også for fremtiden. Forsikringen er både enkel og billig – bruk alltid solbriller eller sportsbriller av god kvalitet.

Som regel er det best å ha polariserende glass ved og på vannet da de fjerner uønskede refleksjoner fra vannoverflaten. De lar deg også se ned i vannet. For de som ikke ønsker polariserende briller, finnes det veldig mørke brilleglass som reduserer reflekser. Disse har antirefleksbehandling på baksiden av glasset og et speil foran som reduserer gjenskinnet i vannet, slik at du kan se krusninger på overflaten.

Les også:  YAM skal gi unge i Nordland verktøy for å mestre eget liv

Det kan også være greit å investere i sidebeskyttelse for strølys. Det finnes båtsportsbriller med kraftig krummede glass som også dekker sidesynet, for å redusere lys som kommer inn bakfra og fra sidene.

Ved opphold på vannet er det en fordel at glassene er vannavstøtende. Overflaten på glasset er da hydrofob, noe som betyr at glasset avviser vann. Det finnes flere båtsportsbriller med denne funksjonen. Har du behov for solbriller med styrkekorreksjon i glassene for å se skarpt både på avstand og/eller nært, tenk igjennom om hvilke avstander solbrillen må fungere optimalt på for eksempel se på sjøkart og GPS.

Optikerens råd for å beskytte øynene mot skadelig UV-lys nær vann:

  1. Bruk solbriller: Velg solbriller med UV-beskyttende glass som blokkerer 100 % av både UVA- og UVB-stråling. Bruk solbriller som er merket «UV400» for å sikre at de beskytter mot alle former for skadelig UV-stråling. Store og brede innfatninger beskytter også den sensitive og tynne huden rundt øynene.
  2. Bruk en bredbremmet lue eller caps: Kompletter solbrillene med en bredbremmet lue eller caps for å skygge øynene dine fra direkte sollys og UV-stråler som kan nå øynene fra sidene.
  3. Unngå å være utendørs i de sterkeste soltimene: Prøv å unngå å være ute i direkte sollys i de timene solen er på sitt sterkeste, når UV-strålingen er på sitt mest intense. Bruk solbriller eller aktivitetsbriller av høy kvalitet.
  4. Beskytt barnas øyne: Øynene til barn er spesielt følsomme for UV-stråling, da de ikke er ferdig utviklet. Sørg for at de bruker solbriller som sitter riktig og gir full UV-beskyttelse.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.