Advarer mot fyll på Sankthans

alkohol sommer

Hver fjerde nordmann har sett barn sammen med berusede foreldre på Sankthansaften. Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til, sier voksne må tenke over alkoholforbruket sitt.

– Den norske sankthansfeiringen har tre hovedingredienser: Store bål, yrende båtliv og barn som er lenge oppe. De tre tingene går svært dårlig sammen med alkohol, sier Eriksrud.

Hun ber folk til å tenke seg litt ekstra om denne helga.

– Sankthansaften er årets lyseste kveld, og mange barn får være lenge oppe. Da får de også med seg mye av den festen som vanligvis foregår etter at de har lagt seg for kvelden, sier Eriksrud.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

En fersk undersøkelse Respons Analyse har utført for Av-og-til, tyder på at mange nordmenn velger å drikke en del på Sankthansaften. 25 prosent av de spurte sier de har sett berusede voksne sammen med barn denne dagen. Eriksrud synes tallet er høyt.

– Det er viktig å huske på at barn gjerne merker at vi voksne har drukket lenge før vi selv tenker at vi er beruset. De kan synes det er skummelt og utrygt at mamma og pappa forandrer seg, også når det er snakk om små endringer, som at man prater litt annerledes eller ler litt høyere, sier Eriksrud.

Les også:  4. april er gulrotens dag

Hun oppfordrer foreldre til å tenke litt ekstra over hvor mye de drikker på Sankthans.

– Alkohol gjør at du blir mindre oppmerksom på det som skjer rundt deg, og bruker lenger tid på å reagere. Det er kanskje ikke så farlig en fredagskveld hjemme i sofaen, men på en fest der det er mange barn til stede, et stort bål midt på plassen, og gjerne også vann eller sjø i nærheten, kan selv et kort uoppmerksomt øyeblikk få store konsekvenser, sier Eriksrud.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.