Nordlandskvinner overtar gammel mannsbastion langs veien

circle k

I gamle dager traff du omtrent bare menn på Nordlands bensinstasjoner. I dag er nesten 1 av 2 stasjonsledere ved Circle Ks stasjoner i fylket kvinner.

– Likestilling har aldri vært viktigere enn nå, og vi har fortsatt en ekstremt lang vei å gå. Jeg er stolt av den jobben jeg gjør, og vet at det er flere damer der ute som har både kunnskaper, forståelse og læreevne til å kunne gjøre jobben like godt om ikke bedre enn menn, sier Tone Lise Pedersen, som er driver ved Circle K Grubhei utenfor Mo i Rana.

På landsbasis ledes 2 av 5 Circle K-stasjoner av en kvinne. Av i alt 16 stasjoner i Nordland ledes 7 av kvinner. 

– Det er bra! Vi trenger både kvinner og menn på stasjonene våre. Fremdeles er det noen få kunder som kommer inn og spør om å få hjelp av en mann, men det skjer stadig sjeldnere. I dag skjønner de fleste at kjønn ikke avgjør hvor flink du er til å bytte vindusviskere, sier Pedersen.

Les også:  Vil ha samferdselssatsing i Ofoten

Selv begynte hun som Grubhei-sjef tilbake i 2017. Hun har aldri sett seg tilbake.

– Jeg hadde aldri tenkt tanken på å drive en bensinstasjon før jeg så annonsen. Jeg er over snittet impulsiv, og elsker utfordringer – så jeg søkte bare for artig skyld. Jeg liker stasjonslivet med spennende arbeidsoppgaver og masse variasjon. Ingen dager er like, sier Pedersen. 

Nina Sandsbråten, HR-direktør i Circle K Norge, forteller at et flertall av selskapets egeneide stasjoner har kvinnelig stasjonssjef.

– På våre egeneide stasjoner er faktisk tre av fem stasjonsledere kvinner, mens andelen er litt lavere ved franchisestasjonene som i mange tilfeller eies og drives av selvstendig næringsdrivende. I denne gruppen er jo menn i flertall også ellers i samfunnet. En av tre franchisetakere hos oss er kvinner, og vi tar gjerne imot enda flere, sier hun.

Les også:  Rødt kjemper for Skjoma i Narvik

Sandsbråten understreker at det er svært viktig at selskapet og stasjonene gjenspeiler samfunnet for øvrig.

Kjønnsutviklingen er ekstra tydelig å lese i selskapets talentprogram. Hvert år får utvalgte medarbeidere tilbud om toårig, gratis lederutdanning i regi av Circle K. Blant de 200 som har fullført talentprogrammet siden 2004, er 131 kvinner.

– De beste arbeidsplassene er de som passer for alle, og vi er veldig glade for at stadig flere kvinner ønsker å jobbe i vår bransje og på våre stasjoner. På stasjonen skjer det alltid mye. Her er det varierte arbeidsoppgaver, og du får plass og tillit til å vokse og utvikle deg som fagperson og menneske, sier Sandsbråten.

Sandsbråten tror stasjonenes endrede rolle og funksjon, er én av forklaringene på at kjønnsbalansen har blitt bedre.

Les også:  LESERINNLEGG: Bilistene skal piskes på plass

– Før lå gjerne stasjonene knyttet til et verksted, der folk kom inn for å få service på bilen sin som før også var mannsdominerte yrker. I dag er stasjonen et sted du handler, tar en kaffekopp eller spiser middag, samtidig som du lader bilen, fyller tanken, får byttet vindusviskere eller vasket bilen, sier Sandsbråten.

Samtidig påpeker hun at tradisjonelle kjønnsroller blir mer og mer visket ut, og det gjør at det er mindre forskjell på hvilke yrker vi velger. 

Likevel består noen forskjeller, i alle fall inntil videre. Ifølge Utdanning.no er bare 2 prosent av landets bilmekanikere kvinner. Blant bilpleiere er kvinneandelen på 17 prosent. Samtidig er 65 prosent av alle butikkarbeidere kvinner. På ledernivå uansett bransje ligger kvinneandelen på 35 prosent.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.