1 av 4 har opplevd branntilløp i hjemmet

brann

Over 1,1 millioner nordmenn har opplevd at noe har tatt fyr i hjemmet. Stearinlys som setter fyr på gardiner og duker oppgis som den vanligste årsaken.

Det fremkommer i en ny undersøkelse Respons analyse har gjennomført på vegne av Fremtind.

– Det er ganske høye tall. Samtidig viser undersøkelsen at vi er fint lite bekymret for at det skal begynne å brenne i jula, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Undersøkelsen viser at bare 4 prosent av de spurte er bekymret for at de skal glemme å slukke stearinlys nå i julen. Kun 2 prosent oppgir at de frykter brann i forbindelse med matlaging.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

Hele 45 prosent av alle brannutrykninger til boliger i fjor skyldtes matlaging på komfyren, som regel det en kaller tørrkoking. I 2018 startet 55 prosent av alle boligbranner på kjøkkenet, og i blokkleiligheter startet nesten 75 prosent på kjøkkenet. Det viser tall fra Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap.

– En enkel komfyrvakt kan løse problemet og hindre at boliger går opp i røyk. Samtidig vil nye batterier i røykvarsleren alltid bidra til tidlig varsling og begrense skadene, sier Nielsen som minner om Røykvarslerens dag på søndag, 1. desember.

Les også:  Stor skadeøkning i fjor: Slik stenger du hytta etter påske

De tre siste årene har forsikringsselskapene registrert over 71 000 brannrelaterte skader til en samlet kostnad på over 8 milliarder kroner. Om lag 80 prosent av brannskadene starter i elektriske anlegg eller produkter.

– Et problem er at eldre elektriske anlegg belastes stadig mer av nye el-produkter, som induksjonsplatetopper, og vi har mange duppeditter til lading. Vårt råd er at folk sjekker tilstand og kapasitet på det elektriske anlegg sitt, og er våkne når de bruker elektriske apparater som krever mye strøm, sier Nielsen.

Les også:  LESERINNLEGG: Aldri før har så mange spist så mye kake for så lite

Undersøkelsen viser at nordmenn ikke er bekymret for at overbelastning av el-anlegget skal føre til brann. Kun 1 prosent oppgir at de redde for at nettopp det skal skje i jula.

– Mange burde nok være mer bekymret. Særlig i juletider øker kjøkkenaktivteten og dermed også belastningen på det elektriske anlegget. Sammen med mye fyring og bruk av stearinlys gir det betydelig økt risiko for brann i julen, sier skadeforebyggeren.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.