Arbeidstilsynet advarer mot bruk av hodetelefoner

musikk podcast iphone

På mange arbeidsplasser i Norge er det støy. Arbeidstilsynet advarer nå mot å bruke vanlige hodetelefoner på jobb i stedet for hørselsvern.

– Våre inspektører rapporterer om at de møter på stadig flere arbeidstakere, særlig i industrien, som har erstattet hørselsvern med hodetelefoner. Dette kan potensielt være svært skadelig for hørselen til mange arbeidstakere, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.

Dette gjelder både vanlige hodetelefoner og såkalte støyreduserende (noise cancelling) hodetelefoner. Ingen av disse er godkjente som hørselsvern, og skal derfor ikke brukes i støysoner på jobb.

Les også:  Se hvor bussen din er på kartet i Nordland

– Vi opplever også at en del ansatte i dag tar på hørselvern, men tar inn trådløse, små øretelefoner under hørselsvernet. Dette ødelegger hele effekten av å bruke hørselsvernet, og skal unngås, sier direktøren i Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet oppfordrer også til å ta hensyn til totalbelastningen i løpet av en dag. Dersom en arbeidstaker utsettes for sterk støy på jobb og i tillegg lytter til høy musikk på fritiden, så er risikoen stor for at personen om noen år gradvis får dårligere hørsel. Og hørselstap som skyldes støy er uhelbredelig. Les mer om erstatning etter yrkessykdom her.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

Hørselstap som skyldes støy på arbeidsplassen, er den vanligste yrkesskaden i Europa. 
220 000 norske yrkesaktive rapporterer at de er utsatt for et høyt støynivå en fjerdedel av arbeidsdagen eller mer. Og 110 000 rapporterer at de har pådratt seg nedsatt hørsel eller øresus, fordi de har vært utsatt for støy på jobb. Tallene er hentet fra SSBs levekårsundersøkelse fra 2016.

Omlag halvparten av meldingene om yrkessykdom Arbeidstilsynet mottar, er meldinger om hørselskader.

Les også:  Glad for endelig beslutning på Helgeland

Hørselsskade kan oppstå når du utsettes for sterk støy og for enkeltstående smell. Langvarig støybelastning kan redusere hørselen gradvis, mens det kan være nok med bare ett smell for å få hørselsskade. Det første symptomet er som regel at evnen til å høre høyfrekvente toner blir svekket. Dersom det ikke gjøres noe for å redusere støynivået, kan skaden utvikle seg videre. Etter hvert vil det også bli vanskelig å høre lyder i de lavere frekvensområdene.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.