Waze skal hjelpe norske sjåfører å kjøre smartere

waze

Nå kan du unngå kø og treg trafikk med Waze, navigasjons-appen som bygger på crowdsourcing, og som i dag lanserer to nye initiativer for å holde norske sjåfører i farta.

Nå lanseres en norsk versjon av Waze App i Norge, og samtidig gjøres Waze Beacons tilgjengelig i nyåpnede Bjørnegårdtunnelen.

Waze kommer endelig en oppdatering som gir norsk språkdrakt, og for første gang en norsk navigasjonsstemme og lokalisert informasjon om for eksempel bomstasjoner og hvor man finner nærmeste og rimeligste bensinstasjon.

Og brukere i Sandvika-området kan nå stole på at navigasjonsinformasjonen flyter sømløst, takket være et nytt samarbeid mellom Waze, Aventi og Statens Vegvesen – der Aventi har installert 59 av Wazes Beacon-enheter i nyåpnede Bjørnegårdtunnelen. Takket være denne installasjoner vil Bluetooth-aktivert oppkobling i områder der GPS-signalet faller ut, og dermed mister man ikke lenger signalet i tunneler.

Les også:  Høyre og Frp i Nordland: – Utfordringene med gratis ferjer må løses

Frem til nå har sjåfører som bruker Waze eller andre GPS-baserte tjenester mistet signalet i tunneler, noe som kan gjøre det vanskeligere å navigere trygt og nøyaktig i trafikken. Tap av signal kan føre til forvirring hos føreren, og potensielt kollisjoner og kø. Waze Beacons Programmet så dagens lys i 2016, og har allerede blitt installert og tatt i bruk med stor suksess langs 10 mil vei globalt – i land som USA, Brasil, Frankrike, Israel og Tsjekkia.

Beacons-enhetene, som er installert og eies av Aventi, samler ikke inn data. De sender ut et signal som kan hjelpe navigasjonsapper som Waze, og de er tilgjengelig for alle utviklere som ønsker å gjøre det enklere og tryggere å ferdes i trafikken.

– Tunnel-sikkerhet har stor oppmerksomhet her i Norge, og vi i Aventi har stor tro på at Waze Tunnel Beacons vil være en interessant løsning for Statens vegvesen sine mange tunneler rundt omkring i landet, sier systemingeniør Bjørn Elnes hos Aventi.

Les også:  Redusert kapasitet på Bognes - Lødingen

Han tror videre at løsningen vil være et bidrag til Statens vegvesen sin visjon om null drepte og hardt skadde i trafikken, og til god hjelp for forvirrede sjåfører som prøver å navigere riktig i svingete tunneler med både avkjørsler og rundkjøringer.

– Waze-teamet og jeg er glade for å ta Waze Beacons-programmet til Norge, som en av de første landene i Europa til å ta i bruk denne typen teknologi, sier Gil Disatnik, leder av Waze Beacons-programmet.

– Nå kan Oslo-bilister få gleden av å oppleve sømløs navigasjon, men dette er bare begynnelsen og vi håper å ekspandere til flere tunneler i Oslo-området og til hele resten av landet på sikt. Waze Beacons-teknologien er åpen og gratis å bruke for alle andre navigasjons-apper dersom de ønsker det, i tråd med Wazes mål om å gi alle en mulighet til å samarbeide om å gjøre trafikken smartere, sier Gil Disatnik

Les også:  Advarer: Norske feriebiler tiltrekker seg innbruddstyver

Prosjektleder May bente Hiim Sindre i Statens Vegvesen er 5.oktober åpnet E16 Bjørnegårdtunnelen for toveis trafikk i det sørgående løpet, og det er i dette løpet Wazes Beacons er installert.

– Prosjektet E16 Sandvika – Skaret synes det er spennende at E16 Bjørnegårdtunnelen er først ute med å prøve ut denne Waze Beacons løsningen i Norge, sier prosjektleder May Bente Hiim Sindre.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.