Virke forventer at regjeringen får reiselivet av pinebenken – Kritisk for Lofoten

virke

Virke forventer at regjeringen under pressekonferansen kl. 10 mandag kommer med tiltak som sikrer hjelp og forutsigbarhet til bransjene som lever av å samle mennesker, som reiseliv, event, messer, kultur og servering.

Denne bransjen venter å miste 2 av 3 omsetningskroner i 2020. Det er svært alvorlig, slår Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, fast.

– Reiselivet venter å miste 2 av 3 omsetningskroner i 2020 viser tall fra Virkes medlemsundersøkelse. Denne krisen er langt fra over. Etter en antydning til bedring i sommer, er ordrebøkene så godt som tomme for høsten. Våre medlemmer i reiselivet anslår nå i september at omsetningen deres for hele året 2020 kommer til å være under 33 prosent av hva den var i 2019, sier Ivar Horneland Kristensen.

Les også:  Nytt ferjeanbud i Meløybassenget

– Regjeringen har lenge erkjent at koronakrisen er en maraton, men tiltakene de har kommet med tyder på at de tror dette er en sprint. Nå trenger vi tiltak som får folk tilbake i arbeid, holder dem i arbeid og gir bærekraftig omstilling. Bare i reiselivet jobber det 170 000 personer, disse må få jobbe med å ta næringen videre og sikre fortsatt konkurransekraft etter koronakrisen. Vi har allerede brukt 2 milliarder på å få disse delene av næringslivet gjennom koronakrisen. Det er en god investering å stå løpet. Vi forventer at regjeringen gjør dette i dag, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.  Kristensen peker på forlenget kompensasjonsordning og omstillingsstøtte samt fortsatt lav moms som viktige tiltak før fremleggelsen av dagens reiselivspakke.

Virke-direktøren understreker at det i tillegg til gode ordninger er avgjørende med omfattende testing, gode smittevernsrutiner og smittehåndtering.  

Les også:  Aldo (20) fra Hadsel valgt ut til talentprogram

– Vi sluttet ikke å reise etter 11. september, vi lærte oss nye måter å reise trygt på. På samme måte må vi nå lære oss nye måter å leve livene våre og holde den økonomiske aktiviteten oppe på, på en trygg måte, selv om smitten er i samfunnet. Det vi trenger fremover er rammeverk som gjør at våre virksomheter kan drive med trygg verdiskaping, for seg selv og for lokalsamfunnene de opererer i.

Virke er bekymret for at store reiselivsdestinasjoner vil oppleve storstilt kompetanseflukt med, katastrofale konsekvenser for lokalsamfunnene, hvis ikke langsiktige ordninger kommer på plass. I 96 kommuner står reiselivet for mer enn 1 av 10 jobber i privat sektor.  

– Smittevernstiltakene gjør det umulig for mange av de som lever av å samle folk å drive lønnsomt. Vi trenger en universell støtteordning som plukker opp disse virksomhetene og stimulerer til omstilling. Hvis vi ikke lykkes med dette kan en av konsekvensene være at reiselivsdestinasjoner som Lofoten, Geiranger og Flåm blir tappet for nøkkelkompetanse. Det vil kunne få katastrofale konsekvenser for lokalsamfunnene. Dette handler ikke bare om reiselivet, men om lokalsamfunn som har reiseliv som en hjørnesteinsnæring, sier Horneland Kristensen.  

Les også:  Dette irriterer 6 av 10 nordlendinger seg over på flyturen

Virkes medlemsundersøkelse viser at reiselivet i sommer opererte på halv kapasitet. Nå er de nede i én tredjedel av normal kapasitetsutnyttelse, og ordreboken for 4. kvartal er praktisk talt tom.  

– Regjeringen må få reiselivsbransjen av pinebenken, tilbake på treningsfeltet og i form til den internasjonale konkurransen begynner igjen, slår Horneland Kristensen fast. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.