Vil gjøre det enklere å registrere enkeltpersonforetak

Nærings- og fiskeridepartementet

Næringsministeren foreslår endringer i reglene for enkeltpersonforetak og Norskregistrert Utenlandsk Foretak (NUF). Forslagene vil blant annet gjøre det enklere å registrere enkeltpersonforetak og skal gjøre det enklere for kunder og leverandører å vite hva slags selskap det er.

Forslaget legger også til rette for deling av data som myndighetene allerede har samlet inn.

– Forståelige regler som er tilpasset hvordan næringslivet fungerer sparer de næringsdrivende for unødvendige belastninger. Å gjenbruke data næringsdrivende allerede har vil bidra til forenkling for norsk næringsliv, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Forslaget som nå blir sendt på høring, legger til rette for å gjenbruke data mer effektivt. Regjeringen foreslår at både Enhetsregisteret og Foretaksregisteret kan oppgi fødselsnummer sammen med navn til myndigheter og andre som likevel kan få oppgitt fødselsnummer fra Folkeregisteret.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

– Finansnæringen bruker for eksempel opplysninger om hvem som er daglig leder i virksomheter i arbeidet mot hvitvasking og annen økonomisk kriminalitet. Det blir lettere å se om det er den samme «Anne Bakke» eller «Jan Johansen» som er daglig leder flere steder hvis fødselsnummeret er oppgitt sammen med navnet. Dette er informasjon som myndighetene allerede har samlet inn til Folkeregisteret, så denne opplysningen bør kunne deles med flere, sier Vestre.

Næringsministeren legger frem forslag om enklere registrering av enkeltpersonforetak. Et enkeltpersonforetak er næringsvirksomhet som er eid av en fysisk person, og drives for egen regning og risiko.

Les også:  Samsung lanserer AI-PC: Galaxy Book4 Edge

Ifølge forslaget må innehaver bare registrere enkeltpersonforetaket i Brønnøysundregistrene hvis vedkommende skal betale skatt av inntekten i enkeltpersonforetaket, eller ansette noen. Det kan også være andre grunner til at enkeltpersonforetaket trenger et eget organisasjonsnummer, og Vestre foreslår å beholde muligheten til frivillig registrering i Enhetsregisteret og Foretaksregisteret. Vestre legger også frem forslag om at man bare kan registrere ett enkeltpersonforetak per fysiske person.

– Forslagene innebærer ikke endringer i hvordan næringsdriften beskattes. Innehaver av et enkeltpersonforetak betaler uansett skatt under ett for seg og enkeltpersonforetaket, sier næringsministeren. Vi fysiske personer bruker fødselsnummeret til å identifisere oss med, og derfor er det ikke gode grunner til at man  registrere et enkeltpersonforetak for den samme personen i tillegg. Dessuten er reglene vi har i dag både gamle og kompliserte, sier Vestre.

Les også:  SMB Norge: - Regjeringen tar ikke problemene i næringslivet på alvor

NUF er en norsk filial av et utenlandsk foretak som driver virksomhet i Norge. Det utenlandske foretaket er ansvarlig for virksomheten i den norske filialen. For at tredjepart skal vite at det er et NUF man handler med, foreslår næringsministeren at alle NUF skal bruke betegnelsen NUF i navnet.

Høringen ligger på Nærings- og fiskeridepartementets hjemmeside her, og er åpen for alle. Det er tre måneders høringsfrist.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.