VIDEO: Fordypningsrommet på Fleinvær

Kebony

Ute i havgapet, en times båttur fra Bodø, finner du den idylliske, men hardt værutsatte øygruppen Fleinvær. På hovedøya Sørvær er det bare ni fastboende, men området er et yndet oppholdssted for kunstnere fra hele verden – takket være et helt unikt byggeprosjekt.

Musiker Håvard Lund er initiativtakeren bak prosjektet. Visjonen var å skape et tilholdssted hvor kunstnere kan «koble av for å koble på». På engelsk er stedet kjent som «The Arctic Hideaway».

– På Sørvær finnes det hverken biler eller butikker – det er så nær en kommer total ro. Her får du fri fra støyen i den moderne sivilisasjonen, som det ellers kan være krevende å skjerme seg fra, sier Lund.

Selve husene er inspirert av gamle tradisjoner og en tid hvor nordmenn fremdeles levde under svært beskjedne kår. Både toalett, kjøkken og soveplass befinner seg i separate hus.

– I omgivelser strippet for materielle distraksjoner kommer en lettere i kontakt med sin egen kreativitet. Luksusen her ligger i den mektige naturen og den spektakulære utsikten som omgir deg, forklarer musikeren.

Les også:  Skandale i Fauske kommune: – Falsk årsrapport fra barnevernet

Prosjektet ble tidlig beskrevet som svært ambisiøst med tanke på beliggenheten og det harde klimaet. Selv grunnlegger Lund har til tider kjent på tvilen.

– Min første tanke om prosjektet var at jeg ville lage noe for evigheten.

– Det var likevel ikke før de ferdige byggene hadde overlevd den første tøffe vinteren at jeg virkelig våget å tro på det. Etter å ha stått fjellstøtt gjennom flere orkaner skjønte jeg at dette – dette tåler alt.

Han erkjenner at det å gjøre byggene motstandsdyktige for vær og vind var blant de viktigste forutsetningene under hele prosessen, i tillegg til at det skulle være bærekraftig og vedlikeholdsfritt.

– Hensynet til naturen kommer først. Deretter hensynet til menneskene som skal ha glede av dette i mange år fremover. Derfor var vi opptatt av å spille på lag med naturen, og samtidig skape noe som lever videre på egenhånd, uten at det krever noe særlig vedlikehold.

Les også:  Skandale i Fauske kommune: – Falsk årsrapport fra barnevernet

– Kebony-kledningen glir naturlig inn i det urnorske landskapet og bringer frem en følelse av naturlig harmoni. Over mange år vil treverket langsomt forvandles fra brunt til sølvgrått, mens den tidløse elegansen og de robuste egenskapene består.

I dag er ikke Håvard Lund lenger i tvil om fremtiden til Fordypningsrommet.

– Dette er bygg som er laget for å vare, både med tanke på utførelsen og valg av materialer. Hele prosjektet er gjennomført med kvalitet og lidenskap i alle ledd. Her er ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

Byggene er også en hyllest til norsk kultur og en lang, rik kysttradisjon. Det ene huset, «tårnhuset» er bygget på en påle inspirert av en samisk «njalla», en form for stabbur eller trehytte som ofte raver flere meter over bakken.

Les også:  Skandale i Fauske kommune: – Falsk årsrapport fra barnevernet

Lund kjøpte tomten på Fleinvær allerede i 2004, men det var først da han gikk sammen med arkitektene fra TYIN Tegnestue og den samiske arkitekten Sami Rintala noen år senere, at prosjektet for alvor tok form. Sammen med flere kunstnere formet de et team som sammen sto for både idéutviklingen og selve oppreisningen av byggene.

Resultatet taler for seg selv – byggene har vunnet en rekke priser og høstet lovord fra både det lokale og internasjonale samfunnet. Mange har latt seg fascinere av stedet, og kunstnere av ulike slag strømmer til fra alle verdenshjørner for å få en bit av opplevelsen. I fjor ble Fordypningsrommet også kåret til vinneren av kategorien «arkitektur i landskap» for det anerkjente nettstedet Architizer.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.