Verdensberømt vikingskip kastes ut av Haugesund kommune

Viking Kings

Verdens største vikingskip, Draken Harald Hårfagre, ble bygget på Vibrandsøy ved Haugesund. Skipet har siden 2009 hatt en base på øya, og det er investert store summer i maskiner, utstyr og ombygging av lokalene for å huse det massive vikingskipet.

Uten noen dialog og forvarsel har Haugesund kommune nå sagt opp leieavtalen med organisasjonen og skipet vil dermed stå uten hjemhavn. – Det føles som et slag i ansiktet, sier daglig leder Emanuel Persson.

Draken Harald Hårfagre, verdens største vikingskip bygget i moderne tid, ble bygget i Haugesund på Vibrandsøy i årene 2009-2012. Etter år med prøvesegling og trening, ble det satt seil i 2016 for å seile over Atlanterhavet i kjølvannet av Leif Erikson. Den eventyrlystne ekspedisjonen ble rost og lagt merke til av organisasjoner, medier og mennesker fra hele verden.

Les også:  - Fylkesveibløff!

I dag fungerer skipet som ambassadør for Ocean Science & Innovation i samarbeid med bl.a. FN og verdenskjente Scripps Ocean Institute i California. Skipet har også gjort anerkjente PR-turer i USA i samarbeid med bl.a. den norske ambassaden og det norsk-amerikanske handelskammeret for å markedsføre norske interesser i utlandet. Norges ambassadør i USA, ambassadør Kåre Aas, kåret Drakens havnestopp i Washington D.C. 2018 som den beste markedsføring av Norge noensinne i USA.

Les også:  Sametingsrådet bevilger 300 000 kroner til Várdobáiki museum

– Det føles som et slag i ansiktet. Her har vi seilt til den andre siden av Atlanterhavet og blir tatt imot med åpne armer uansett hvor vi kommer. Samtidig blir vi nå bokstavelig talt kastet ut på gaten i Drakens hjemby, sier Emanuel Persson, daglig leder & ekspedisjonsleder for skipet.

Selv etter skipet forlot Haugesund i 2016, har organisasjonen fortsatt å leie lokalene på Vibrandsøy for å kunne lagre og reparere skipet når hun kommer hjem til Haugesund. Nå har Haugesund kommune plutselig uten varsel sagt opp avtalen med organisasjonen, og det forventes å flytte ut på kort tid.

Les også:  Knuser nabolandene: Norge best i Norden på miljø

– Det er også ironisk at vi for tiden er i samtaler med et av de store TV-selskapene om en TV-serie om Draken som skal sendes over hele verden i flere sesonger. Skipets retur hjem til Haugesund ville være den store finalen, et hjem som vi nå ikke lenger har tilgang til, avslutter Emanuel Persson.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.